Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Uto, 17.06.2025, 23:41
Dnes je utorok 17. júna 2025, meniny má Adolf a zajtra Vratislav

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 19 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2
 pajero II motorový olej 
Autor Správa
Učeň
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ahoj

Zabudol som sa zmieniť o tom, že nad zmenou oleja uvažujem pri fábii, keďže pajero momentálne ešte stále riešim (aj keď je to už na lepšej ceste). Momentálne som kúpil 5 litrov 5W-40, takže ešte na dve výmeny mi to postačí a potom sa uvidí (no asi na to zabudnem a ostanem pri tom, čo tam bolo doteraz). Pri fábke ináč nie je uvádzaná žiadna odporúčaná viskozita, iba VW normy, takže mám dosť veľký výber. Ale ako som povedal, mám ešte cca 1l v starej bandaske, dokúpil som 5l, takže nejaký ten rôčik si s tým vystačím a potom...

Čo sa pajera týka, tam nemá zmysel špekulovať a experimnetovať. Určite tam budem liať to, čo tam bolo dovtedy. Radšej sa budem venovať iným veciam a nie dodrbaniu 16 ročného motora.

Uto, 25.09.2012, 21:20
Ťažký Profík

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Neviem preco, ale ja som bol uz aj doteraz v tom, ze sa bavime o Fabii :D
Tomu neverim, ze neuvadza vyrobca viskozitu, len normu. Norma je jedna vec, viskozita druha. Aj mne do pola uvadza normu VW 501.00, alebo 502.00, ale zaroven tam je na vyber aj viskozit.

Tuto mam ja do svojho Pola 1.4i 16V '97
[predpokladam, ze do Fabie to nebude daleko od toho]
Obrázok

Uto, 25.09.2012, 21:38
Učeň
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Študoval som viacej krát návod a servisnú knižku, ale žiadnu zmienku o odporúčaných viskozitách som tam nenašiel. No očividne si pozrie obidve knižky ešte raz pre istotu. Jediné, čo som našiel v návodoch bolo to, čo som Ti písal:

Obrázok

Ale to je už trošku mimo tému :)

Str, 26.09.2012, 17:04
Ťažký Profík

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Tak potom asi ti staci dodrzat tu specifikaciu. Predsalen, ked olej splna poziadavky vyrobcu, tak to asi bude dobre a je v tom zahrnuta aj viskozita.
Ale do extremov by som moc nesiel za kazdu cenu. Podla mna ked chces mat redsi olej, do zimy - daj tam 5W40. Ked chces mat hustejsi, mazlavejsi olej, teplejsi - tak tam daj 10W40. A radsej namiesto spekulacii treba priplatit a dat tam kvalitku, nie daky tesco kaufland noname bordel :)
Odporucam potom si pozriet este spominanu specifikaciu kvality API nech to ma aspon SL/CF, alebo tie ozaj najlepsie uz pri SM/CF. Videl som uz aj SN - co je asi posledna a najvyssia kvalitativna norma, ale to bol tusim daky sportovy olej a zhodou okolnosti ten nesplnal normy ani jedneho vyrobcu, co ovsem neznamena, ze to neni dobry olej :)

Napriklad ja lejem Valvoline Maxlife, ktory tiez nema normy VW.. Viacmenej som sa spolahol na kvalitu oleja a dporucanie vyrobcu oleja pre starsie, odbehane motory.

PS: nepresuniete tuto temu inde ? zvlast sekcia o olejoch, alebo tak nejak...

Štv, 27.09.2012, 20:31
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 19 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný