Dnes je štvrtok 19. júna 2025, meniny má Alfréd a zajtra Valéria
Autor |
Správa |
finder
Support
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20 Príspevky: 6668 Bydlisko: PB
|
Martin 4 píše: Skús vybrať lampu a hodiť nejaký kosý pohľad cez dieru po žiarovke či sa to lesklé vnútri fakt leskne.
Ak sa to leskne a na žiarovke budeš mať fakt 12 - 13,8 V (pri naštartovanom motore) tak Ti proste normálna žiarovka nestačí a skús kúl blju. Keď porovnáš normálny halogen a Cool Blue tak ten normálny sa Ti bude zdať ako keby zažltnutý.
Napadlo ma pri studovani vcerajsieho interlinku, ze ci po premerani by niektora parabola z ponuky nesadla ... Aj za cenu vyrezavania otvoru pre obrysovku ... Aalternativa 2 - z nejakej buracky z novsieho modelu osadit (a napasovat) celu prednu masku ...
|
Str, 15.11.2006, 11:36 |
|
 |
Andrej
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 8:47 Príspevky: 4605 Bydlisko: Hlavná dedina
|
[quote="Martin 4] Ešte ma tak dodatočne napadlo... Finder Ty máš žípku?
Pretože Harley tuto od vedla mal odkialsi svetlá na čerokýov s čírou optikou a že je to móóóc fajn... [/quote]
Noo mna to čaka tiež vymeniť svetla  tie plastove stoja za velke kulove svietim jak chora vrana. Ale ta paleta za ne dosť huste, zatial riešene prídavnými svetlami.  akurat sa neda používať stále. 
_________________WJ 2004 4,0l Laredo, 242 štandartne vo výbave - cestná leštenka 2" lift, Bilsteiny Toyota Auris Tourist Sports 1,6Valvematic, multidrive S EX Honda Civic 1,5 VVTI EX JGCH 4l - trochu off EX JGCH 5,2l - cestná leštenka email: andrej.durda@gmail.com
|
Str, 15.11.2006, 11:40 |
|
 |
teslo
Ťažký Profík
Registrovaný: Pon, 09.10.2006, 16:11 Príspevky: 409 Bydlisko: Bratislava
|
Martin ma pravdu... Ja mam v autach tiez Cool Blue. ked som ich vymenil tak zrazu som videl aj vodorovne dopravne znacenie  . Totiz svetlo je "belsie" a viac vyniknu reflexne znacky a biela farba. Ale zas to nieje vseliek.
Subjektivne mozem povedat, ze CoolBlue svietia lepsie ako 100W ziarovky, ktore tam boli po predchadzajucom majitelovi.
_________________Range Rover farma 
|
Str, 15.11.2006, 11:42 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
finder píše: Napadlo ma pri studovani vcerajsieho interlinku, ze ci po premerani by niektora parabola z ponuky nesadla ...
To je lahko možné. Okrúhle a hranaté paraboly sa vyrábajú v niekolkých (nie mnohých) normalizovaných rozmeroch. Takže asi aj nájdeš. Do Patrola Y60 napr pasujú svetlá zo starej Š 105
Myslím že sa to dosť preberalo na českých fórach.
|
Str, 15.11.2006, 11:44 |
|
 |
finder
Support
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20 Príspevky: 6668 Bydlisko: PB
|
Mno, takze.
1. PRemeranie napetia
2. Letmy pohlad do paraboly + pokus o rozobranie
3. Ak sa podarim tak premeranie + posudenie stavu chromu
4. Rozhodnutie ci paraboly alebo Cool blue ...
P.s. - neviem preco, ale tie modre nemam rad, ale budem sa chciet nechciet pridat k "bande" zbohatlikov, co oslepuju inych ... (to je namargo toh, ze ak je blbonastavene svetlo, tak v protismere si ale fakt v prdeli") ...
A mam Terrano II s gulatymi svetlami (r.v 97).
|
Str, 15.11.2006, 12:06 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
 pardon... (za tú žípku)
Ten postup máš správne.
Ečte by som... že ak má niekto pudenie vraziť do hlavných lampášov protizákonné 100W žiarovky H4 (ktoré majú na krabičke napísané "NOT FOR USE IN EUROPE") tak popri tom musí zmeniť dráty za hrubšie a zduplovať aj ovládacie relátka a vymeniť plastový konektor za keramický.
Ale osobne mám pocit že 100 watovky sú zbytočné
|
Str, 15.11.2006, 12:26 |
|
 |
Andrej
OFFROAD Expert
|
finder píše: P.s. - neviem preco, ale tie modre nemam rad, ale budem sa chciet nechciet pridat k "bande" zbohatlikov, co oslepuju inych ... (to je namargo toh, ze ak je blbonastavene svetlo, tak v protismere si ale fakt v prdeli") ...
Jo nato Ti pomože tak Martinova svetelna rampa 
_________________WJ 2004 4,0l Laredo, 242 štandartne vo výbave - cestná leštenka 2" lift, Bilsteiny Toyota Auris Tourist Sports 1,6Valvematic, multidrive S EX Honda Civic 1,5 VVTI EX JGCH 4l - trochu off EX JGCH 5,2l - cestná leštenka email: andrej.durda@gmail.com
|
Str, 15.11.2006, 12:29 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
ešte pre info... kúl blju nerobí nejaké modré svetlo. Resp aj keď má namodralé sklíčko, výsledný dojem je skôr biely ako modrý. To už ma viac serú tý frikulíni, čo používajú akési kolotočové žiarovky, ktoré rozkladajú svetlo podla spektra. Takže ako sa mení uhol pozorovania tak sú ich svetlá raz výrazne modré, potom zase žlté a o kúsok ďalej fialové.
Ani modré dialkové od Wesemov nesvietia na modro ale na bielo.
 a osem dialkových z toho 4 na streche sú moc fajn vec. Presvedčím aj najxenonovejšieho frajera že by predsa len mal tú páčku potiahnuť.
|
Str, 15.11.2006, 12:58 |
|
 |
Jano JP
Pajero compatibile
Registrovaný: Pon, 09.10.2006, 11:04 Príspevky: 2172 Bydlisko: Licavca City
|

Martin 4 píše: ešte pre info... kúl blju nerobí nejaké modré svetlo. Resp aj keď má namodralé sklíčko, výsledný dojem je skôr biely ako modrý. To už ma viac serú tý frikulíni, čo používajú akési kolotočové žiarovky, ktoré rozkladajú svetlo podla spektra. Takže ako sa mení uhol pozorovania tak sú ich svetlá raz výrazne modré, potom zase žlté a o kúsok ďalej fialové. Ani modré dialkové od Wesemov nesvietia na modro ale na bielo.  a osem dialkových z toho 4 na streche sú moc fajn vec. Presvedčím aj najxenonovejšieho frajera že by predsa len mal tú páčku potiahnuť.
Martin, nestačilo by do tej fonetiky len KÚL BLÚ ? (to J navyše tam je rozkošné, ale bez neho sa zas menej napíšeš...  )
inak škoda, že niekto nerobí okrem jemne modrého aj jemne zelené sklá prídavných svetiel svietiacich nabielo...také by mi hovadsky pasovali k farbe auta; tie modré sú pekné, ale k tmavozelenému autu neviem...ale biele sú zas také "obyčajné", tak tam asi vrazím modré...
- ku tej čírosti hlavných svetlometov - poučte ma, ja mám aj hlavné svetlomety tónované jemne ale predsa do šedečierna, ale sklo je inak na pohľad číre (čisté, priehľadné) a dobre priesvitné - tak je číre, či nie a teda môžu tam ísť kvalitnejšie žiarovky s odporučením výrobcu na číre sklá? 
_________________ Krásnu blondínu, abo nadupaný off????? .....  Poradím sa s tou brunetou v mojom pajero šport!!!!!... 
|
Str, 15.11.2006, 13:15 |
|
 |
Jano JP
Pajero compatibile
Registrovaný: Pon, 09.10.2006, 11:04 Príspevky: 2172 Bydlisko: Licavca City
|
ozaj, ešte niečo od "kúl blú-istov" aké máte skúsenosti s ich trvácnosťou? ja mám totiž hádam ešte od socíku nakúpených zopár (6-8 ks) klasických H4 a nejak sa nemíňajú, už si ani nepamätám, kedy som musel tento typ vymieňať...naposledy asi ešte na embéčke pred viac ako 15-timi rokmi...
...a ktosi mi tvrdil, že žiarovky s vyšším svietiacim výkonom sa rýchlejšie odpália a keď odíde jedna, treba vymeniť obe, lebo aj tak zachvíľu odpáli aj druhú a stará má iné vlastnosti ako nová...no ja neviem...čo Ty nato, Martin mvoj?
_________________ Krásnu blondínu, abo nadupaný off????? .....  Poradím sa s tou brunetou v mojom pajero šport!!!!!... 
|
Str, 15.11.2006, 13:24 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|

keď foneticky, tak foneticky....
všelijaké farebné sa robili koncové lampy. Robí to Hella za vééééliké peniaze ale najmä pre nemecké autá. Prúser je v tom, že tuninguchtivý mládežníci uvidia na obrázku Golfa tuningovaného profi firmou a čierne/modré/zelené/biele koncovky chcú to tiež. Zistia že sada stojí dobre vyše 10 litrov a tak to urobia lacnejšie. Streknú koncové lampy sprejom. Nechápu že origo svetlá ten efekt dosiahnu zložitou technológiou farebných filtrov a aj keď sú svetlá trebárs modré, krásne svietia na červeno alebo oranžovo. Zamalované svetlá nesvietia skoro vôbec
Číra optika.
Klasické svetlá s "nečírou" optikou majú parabolu v tvare matematickej paraboly a v ohnisku je vlákno žiarovky. Stretávacie vlákno je zdola tienené clonkou v žiarovke, takže funguje len horná polovica paraboly a svieti nižšie (bližšie) Samotné rozdelenie svetla po veste a tvarovanie svetelného lúča robí reliéf na krycom skle. Rôzne rebrovanie je vlastne systém šošoviek ktoré ktoré lámu, rozptylujú a sústreďujú svetlo na žiadané miesta.
Svetlá s čírou optikou majú odraznú plochu paraboly navrhnutú počítačom tak, že každému osvetlenému bodu na ceste prislúcha konkrétna plôška v parabole ktorá tam posiela svetlo (toto bolo umožnené až príchodom dostatočne výkonných počítačov, pretože navrhnúť a spočítať niečo také z hlavy je skoro nemožné) Krycie sklíčko (obvykle plastové) sa na rozdelení svetla nijak nepodiela a je tam len na to, aby do lampy nepršalo.
Mám svoj súkromný nelichotivý názor na konštruktérov, ktorý na terénne autá strkajú plastové dekle predných svetiel. Aj keď si hubu uhovoria kecami o tvrdenej oteruvzdornej povrchovej vrstve, tak plastové svetlo bude poškriabané a sklenené bude jak nové.
Nie je mi dosť dobre jasné, čím sú špeciálne žiarovky pre číru optiku....
|
Str, 15.11.2006, 13:42 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
kúl blju H1 nič nevydrží a v stretávacích svetlách A6 išli do dvoch mesiacov obe do....... kelu. kúl blju H4 vozím už asi tretí rok a menil som jednu.
|
Str, 15.11.2006, 13:45 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:19 Príspevky: 1872 Bydlisko: Východ pri KE
|
Martin 4 píše: Aj keď si hubu uhovoria kecami o tvrdenej oteruvzdornej povrchovej vrstve, tak plastové svetlo bude poškriabané a sklenené bude jak nové.
Tak take "traktoriky" ako mame sa nemusia bat poskriabania aj keby mali plastove svetla....
_________________ Ak mozem vytiahnem....potiahnem.
|
Str, 15.11.2006, 13:56 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:19 Príspevky: 1872 Bydlisko: Východ pri KE
|
Martin 4 píše: kúl blju H1 nič nevydrží a v stretávacích svetlách A6 išli do dvoch mesiacov obe do....... kelu. kúl blju H4 vozím už asi tretí rok a menil som jednu.
Nesuvisi to nahodou s teplotou ???
_________________ Ak mozem vytiahnem....potiahnem.
|
Str, 15.11.2006, 13:57 |
|
 |
Andrej
OFFROAD Expert
|
DanoDEF píše: Martin 4 píše: kúl blju H1 nič nevydrží a v stretávacích svetlách A6 išli do dvoch mesiacov obe do....... kelu. kúl blju H4 vozím už asi tretí rok a menil som jednu. Nesuvisi to nahodou s teplotou ???
Niekedy stačí aby lampu podfuklo a žiarovka je v onom svete, nedoliahala mi plastova krytka na skle ale piehladný silikón to poriešil a bol pokoj na predchadzajúcom aute, Momentalne budem zisťovať prečo na obrysovkach mam vyzražanu vodu znutra rovnako blinkre, je to k pos... 
|
Str, 15.11.2006, 14:01 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|