Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Pon, 16.06.2025, 6:31
Dnes je pondelok 16. júna 2025, meniny má Blanka a zajtra Adolf

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 156 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Ďalší
 Kolko Stoji Svietenie? 
Autor Správa
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
diesel píše:
Samozrejme do krvy sa tu hádať nebudem, ani nevidím v letnom svietení nič tvrdého protestovania hodné. Treba sa len vedieť na to pozrieť trošku s dialky a principiálne. Ludský mozog je v svojej úžasnej dokonalosti aj občas dosť blbý. Hlavne čo sa týka vnímavosti dôležitých signálov. Ak bude každé auto celý rok nonstop svietiť, tak to časom už nebude tak výrazný signál ako teraz. Je to podobný princíp ako registrovanie vône. Mozog prioritne vníma len aktívnu zmenu vône. Keď je vôňa statická bez zmeny počas dlhšej doby, mozog ju už nevie identifikovať. Keď budú plné cesty svietiacich aut za jasného dňa, ludia si na to zvyknú(ich software rozpoznávania objektov v mozgu :D ) a rozdiel nehodovosti bude za pár rokov rovnaký. Krátkodobo sa ale určite zníži.

- presne nad tým som už dávno uvažoval a môžem len potvrdiť, že ľudia sú dobre vnímaví na veci nevšedné...a pri mojom dlhoročnom svietení som hlavne v začiatkoch mnohokrát zaznamenal aj ustupovanie sa vďaka zapnutým svetlám...
...ale pri celoročnom svietení ide o niečo iné... - asi som mal zdôrazniť, že do tej tmavej ulice som sa díval pozorne a bol som presvedčený, že nič neide...jednoducho práve kontrast prudké letné svetlo a hlboký tieň spravia svoje...takže prečo sa radšej neistiť - myslíš, že ľudia správne odhadnú, kedy a kde práve zasvietiť?
...nie je to asi to najlepšie prirovnanie, ale kto troška lozí, vie, že na zlaňovanie bohate stačí sedačka a prsný úväz používajú len amatéri...no a ja som presne ten amatér, čo si ho radšej dá...lebo aj profíkovi sa môže niečo nepredvídateľné prihodiť a bez prsného úväzu riskuje vypadnutie zo sedačky...a nech mi niekto vysvetlí, aký význam má také absolútne zbytočné riskovanie...

Ned, 24.12.2006, 15:31
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Dufi píše:
Jano JP píše:
práve ma skoro šlak trafil - krvopotne napísaný príspevok mi odpálilo do prdele...

Maly trik poradim..pred tym ako kliknes na Odoslat cely text si oznac a skopiruj do schranky (Ctrl+C). Ak sa nieco poondi tak sa len vraits nazad a vlozis ho znova.... 8)

Niekto tu fusuje do IT, tudiz ma blizko k tomu problemu co ? :-D

Ned, 24.12.2006, 15:35
Začínajúci koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
diesel píše:
Keď je vôňa statická bez zmeny počas dlhšej doby, mozog ju už nevie identifikovať. Keď budú plné cesty svietiacich aut za jasného dňa, ludia si na to zvyknú(ich software rozpoznávania objektov v mozgu :D ) a rozdiel nehodovosti bude za pár rokov rovnaký. Krátkodobo sa ale určite zníži.

ako si sám povedal netreba sa hádať ale na predmete zvanom operačná analýza sme sa učili pravý opak. Ľudský mozoček lepšie vníma objekt osvetlený či už silno alebo slabo a čuduj sa svete takto to už funguje nejaké to desaťročie. Operátori radarov, či väčších velínov by Ti vedeli rozprávať. Venuje sa tomu celá grupa ľudí, ktorá má veľmi dobré poznatky o tom ako, kedy a ako najrýchlejšie dokáže mozog (a čudoval by si sa koho mozog) rýchlo reagovať. Nehovoriac o tom, že denné svietenie má za úlohu zvýrazniť objekty pohybujúce sa vyššou rýchlosťou ako je povedzme rýchlosť chodca, ktorý ako účastník premávky nemá povinnosť byť vybavený takýmto "svietením", t.j. naša mozgovňa stále musí byť v strehu.

Pon, 25.12.2006, 21:35
Učeň

Odpoveď s citáciou
Poslať 
....no pri sptrebe mojeho auta je to dost zanedbatelna polozka...

Pia, 29.12.2006, 13:10
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
bsa píše:
diesel píše:
Keď je vôňa statická bez zmeny počas dlhšej doby, mozog ju už nevie identifikovať. Keď budú plné cesty svietiacich aut za jasného dňa, ludia si na to zvyknú(ich software rozpoznávania objektov v mozgu :D ) a rozdiel nehodovosti bude za pár rokov rovnaký. Krátkodobo sa ale určite zníži.

ako si sám povedal netreba sa hádať ale na predmete zvanom operačná analýza sme sa učili pravý opak. Ľudský mozoček lepšie vníma objekt osvetlený či už silno alebo slabo a čuduj sa svete takto to už funguje nejaké to desaťročie. Operátori radarov, či väčších velínov by Ti vedeli rozprávať. Venuje sa tomu celá grupa ľudí, ktorá má veľmi dobré poznatky o tom ako, kedy a ako najrýchlejšie dokáže mozog (a čudoval by si sa koho mozog) rýchlo reagovať. Nehovoriac o tom, že denné svietenie má za úlohu zvýrazniť objekty pohybujúce sa vyššou rýchlosťou ako je povedzme rýchlosť chodca, ktorý ako účastník premávky nemá povinnosť byť vybavený takýmto "svietením", t.j. naša mozgovňa stále musí byť v strehu.

Súhlasím, pekne napísané...
...ale ešte raz úplne primitívna a základná pravda o svietení kedykoľvek počas dňa - rovnako dôležité, ako vidieť, je BYŤ VIDENÝ a to bohužiaľ nefunguje u tmavých áut v letnom tieni pri pohľade zo svetla alebo proti slnku rovnako, ako svetlé autá nevidno už v slabej hmle...a preto sú predpísané aspoň zadné hmlovky ako povinné a preto treba aj cez deň svietiť po celý rok, aj keď tí zlodeji z ľudu sediaci v parlamente tak ešte pre nedostatok inteligencie nenariadili...

Pon, 01.01.2007, 14:32
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Jano JP píše:
...a preto sú predpísané aspoň zadné hmlovky ako povinné

...a najlepsie je mat hmlovky zapnute vzdy aby bolo jasne, ze tam su tie hmlovky.

Pon, 01.01.2007, 14:48
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
jajžebože... hmlovky a najmä zadné mi nepripomínaj :x

Ako došlo trošku hmlisté počasie, každý trubiroh čo má hmlovku (teda každý) ju zapne bez ohladu na to či treba alebo nie a hlavne bez ohladu na tých za sebou.

A pri tom je zriedkakedy taká hmla, že treba v noci zadnú hmlovku použiť.

Potom si niekto myslí že som zlý alebo čo, keď žmúriac proti silnému červenému svetlu nervózne mnohými dialkovými blikám a iné pestvá stváram. (výsledok malého výskumu : cca 20% šoferov pochopí, že to blikanie zo zadu môže znamenať "zhasni tú sku***** hmlovku!")

O tých čo hmlovku na jeseň zapnú a svieti im až do ukončenia životnosti žiarovky (najmä favoritisti) sa radšej s ohľadom na všeobecnú slušnosť ani zmieňovať nebudem :evil: :evil: :evil: :evil:

Pon, 01.01.2007, 15:12
Profil WWW
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin 4 píše:
jajžebože... hmlovky a najmä zadné mi nepripomínaj :x

Ako došlo trošku hmlisté počasie, každý trubiroh čo má hmlovku (teda každý) ju zapne bez ohladu na to či treba alebo nie a hlavne bez ohladu na tých za sebou.

A pri tom je zriedkakedy taká hmla, že treba v noci zadnú hmlovku použiť.

Potom si niekto myslí že som zlý alebo čo, keď žmúriac proti silnému červenému svetlu nervózne mnohými dialkovými blikám a iné pestvá stváram. (výsledok malého výskumu : cca 20% šoferov pochopí, že to blikanie zo zadu môže znamenať "zhasni tú sku***** hmlovku!")
O tých čo hmlovku na jeseň zapnú a svieti im až do ukončenia životnosti žiarovky (najmä favoritisti) sa radšej s ohľadom na všeobecnú slušnosť ani zmieňovať nebudem :evil: :evil: :evil: :evil:

- haha, vidíš, to je jeden z dôkazov inteligencie vodičskej pospolitosti, vedia kedy zapnúť... :twisted:
-ono keby si sa ich spýtal, čo vedia o zadných hmlovkách, asi nie na percentá, ale na promile by ti vedeli povedať, že je to konštrukčne vlastne svetlomet vďaka zrkadlovej parabole, akurát že má červenú farbu a "len" cca 20W žiarovku, čo bohate stačí na oslňovanie vozidla idúceho v zadu...

Pon, 01.01.2007, 15:23
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ide o to ,že mnohi maju tu hmlovku zapojenu spolu so zadnymi obyčajnymi svetlami a svieti furt :evil: :evil:

ložiska a prislušenstvo http://www.martino-eshop.sk

Pon, 01.01.2007, 21:05
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
MARTINO píše:
Ide o to ,že mnohi maju tu hmlovku zapojenu spolu so zadnymi obyčajnymi svetlami a svieti furt :evil: :evil:

- tak to sú asi ťažkí experti, lebo zadné hmlovky sa montovali továrensky už pri Š-105/120 a od tej doby boli povinné aj na dovezených vozoch...takže komu to tak svieti, ako píšeš, má buď viac ako 30 ročného veterána a montoval to koumák, alebo z fígľu si to zapojenie preinštalovali... :lol:

Pon, 01.01.2007, 21:17
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
...nikto to nemá zapojené na pevno... problém je v tom, že sa málokto obťažuje používať to slizké šedé čo má v hlave (a možno že aj nemá... :roll: ) a vedieť čo znamená tá oranžová kontrolka na prístrojovke alebo nebodaj pouvažovať či hmlovku treba a čo to spraví s ostatnými :x

Ak by chcelli byť zelený panáci aspoň trocha užitočný, mohli by kruto prenasledovať bezúčelne zapnuté hmlovky dopredu aj dozadu... to by bolo peňazíííí...

Pon, 01.01.2007, 21:24
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin 4 píše:
Ak by chcelli byť zelený panáci aspoň trocha užitočný, mohli by kruto prenasledovať bezúčelne zapnuté hmlovky dopredu aj dozadu... to by bolo peňazíííí...

za predne som zaplatil pred par rokmi ked som rano niesol frajerku po ... domov.

Pon, 01.01.2007, 21:56
Recyklovaný teaneger
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
K tomu svieteniu ,ak by sme vedeli čo nas zabije snažili by sme tomu zabranit ,ak Vam kamion rozpučí rodinku ,lebo som ju oslneny nevidel ,lebo manželka nesvietila ,lebo stary žgrlos zakázal tak to ma bude srat viac ,ako jeho. ;-)
Aj tak je to len kapička v mori /svietenie-spotreba/ oproti MT ,ARB ,8xHELA ,B.L.,........... :-)
A hmlovky? :evil: :smt013 :smt067

Pon, 01.01.2007, 22:33
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Kapo píše:
... A hmlovky? :evil: :smt013 :smt067

...aj hmlovky zachraňujú životy, len ich treba používať ROZUMNE...ALE RADšEJ VZADU OSLNIť, AKO BYť ODZADU SUNDANý RýCHLYM VOZOM...
(tie veľké písmená neboli naschvál, len som zachytil kapsa - nebol osvetlený :lol: )

Pon, 01.01.2007, 22:42
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Jano JP píše:
Kapo píše:
... A hmlovky? :evil: :smt013 :smt067

...aj hmlovky zachraňujú životy, len ich treba používať ROZUMNE...ALE RADšEJ VZADU OSLNIť, AKO BYť ODZADU SUNDANý RýCHLYM VOZOM...
(tie veľké písmená neboli naschvál, len som zachytil kapsa - nebol osvetlený :lol: )

ked sa naje.... ta vymyslim leserove delo na rozje.... zadnych hmloniek...... :-D

Pon, 01.01.2007, 22:54
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 156 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný