Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Sob, 15.06.2024, 23:15
Dnes je sobota 15. júna 2024, meniny má Vít a zajtra Blanka




Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 115 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalší
 Kuchyna, recepty ... 
Autor Správa
Recyklovaný teaneger
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Uto, 26.12.2006, 17:21
Príspevky: 3601
Bydlisko: MY/BA
Odpoveď s citáciou
Poslať 
No, presný recept ti nepoviem. Si nájdeš v googli.

Základ okrem mäsa je cibula. Niekto dáva tolko kg cibule, ako mäsa. /Býva potom dosť sladký./

JA dávam menej. Nakrájanú cibulu osmahneš, najlepšie na masti. Do zlatova.
Pridáš nakrájané mäso. Ak sa jedná o bravčové, tak je lepšie krájať na vädšie kocky. A hlavne ho nerozvariť.
A smažíš spolu s cibulkou. Pridáš mletú červenú papriku,pepř,kmín, soľ. Osmažíš len trochu, aby sa spojila paprika s masťou. Nie dlho, lebo zhorkne.
Pravidlo číslo jedna, že dokoreniť a dosoliť sa dá lahko. Naopak to ide horšie.

Potom podlejme. Najlepšie červeným vínom. Dodá mäsu peknú farbu a nádych diviny. Môže byť aj pivo, alebo vývar. V dnešnej kríze možno podliať aj vodou.

Dusíme pomaličky a občas premiešame. Ja pridávam prvú časť nadrobno nakrájaných zemiakov na začiatok dusenia. Aby sa rozvarili a zahustili guláš. Netreba potom dohusťovať múkou. Zvyšok zemiakov pridáme asi tak v strede varenia.
Tak isto možno pridať na začiatku dusenia aj paradajky, najlepšie ošúpané.

Potom miešame a koštujeme, a dochucujeme. Na konec varenia pridávam paradajkový pretlak, alebo kečup, ak neboli na začiatku pridané paradajky.
Do gulášu možno pridávať podla chuti rôzne predmety. Od sekery, až po huby, fazulu, cesnak,chili, čučoriedky, majorán.
:wink:

_________________
JAK BY TADY BYLO KRÁSNE, KDYBY SEM TU NEBYL JÁ.Obrázok


Uto, 12.05.2009, 19:46
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Ned, 15.03.2009, 22:18
Príspevky: 2347
Bydlisko: Banská Štiavnica
Odpoveď s citáciou
Poslať 
neskusal niekto z vas varit priamo na motore za jazdy? Minule som to odsledoval tusim na viasat exproleri nejaki instruktor off-jazdenia si tak varil nieco ako francuzke zemiaki len bez vajicok tie robil na kapote vsetko sa odohravalo niekde v pusti v USA. Postup mal ten ze dal nakrajane zemiaki spolu s nejakou parkov plus koreniny do alobalu alebo niecoho podobneho a pripevnil navrch motora pri hlavu a po cca.1-1,5h.sa siel napapat :) co vi na to. Inac efendi ta kucharka co si sem dal :smt023 len trochen malo :-D


Str, 13.05.2009, 6:35
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 06.02.2008, 20:07
Príspevky: 743
Bydlisko: Nitra
Odpoveď s citáciou
Poslať 
to neviem ci na motore opecies zemiaky to skor niekde pri zvodoch
ale isto viem o recepte na lososa v alobale ktory bol pripravovany v umyvacke riadu popri beznom umyvani. to by sa uz hadam aj na bloku dalo /cca 80-90 st C/

_________________
GR Y60 W IM C BFG MT HiLift IM Spulka


Str, 13.05.2009, 10:25
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Ned, 15.03.2009, 22:18
Príspevky: 2347
Bydlisko: Banská Štiavnica
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ono neboli upecene skorej to bolo ako uvarene ja to skusim ked pojdem s jeepkou min. do BB potom dam vedet ci sa podarilo nieco ukuchtit :-D


Str, 13.05.2009, 22:56
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 06.10.2006, 0:00
Príspevky: 1241
Bydlisko: Senica
Odpoveď s citáciou
Poslať 
na motoroch nevarime ale rano na motozrazoch bezne zohrievame pecene alebo snicle v alobale medzi valcami. vzduchac V2 je ako mikrovlnka :-D

_________________
Zlatníctvo-Hodinárstvo


Str, 13.05.2009, 23:22
Profil ICQ WWW
Recyklovaný teaneger
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Uto, 26.12.2006, 17:21
Príspevky: 3601
Bydlisko: MY/BA
Odpoveď s citáciou
Poslať 
No, skúšal už niekto doma variť svoje pivo?
Myslím, že zábavka hodna slobodných, ženatých , rozvedených a aj teplých chlapov.
Je to môj sen už dávno, pozháňam nejaké surovinky a budem robiť pokusy :smt146

Ak by niekto chcel skúšať, tak tu sú pekné recepty a dokonca sa tam dá kúpiť domáci pivovarík a aj suroviny.

http://www.domacipivo.cz/?q=node/11

http://www.domacemikropivovary.sk/e-obc ... g---suseny

_________________
JAK BY TADY BYLO KRÁSNE, KDYBY SEM TU NEBYL JÁ.Obrázok


Uto, 27.10.2009, 1:49
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Uto, 02.01.2007, 7:21
Príspevky: 1810
Bydlisko: Lúky
Odpoveď s citáciou
k tomu môžem povedať len daj Boh šťastia a teším sa na ochutnávku.

_________________
Nissan Patrol K260 2,8d, mierne ,,vylepšený" a to isté z motorom RB30 v štádiu skúmania. Seat Arosa na ľahké presuny.
Múdrejšiemu neraď, silnejšiemu nezdvíhaj!


Uto, 27.10.2009, 8:01
Profil
Recyklovaný teaneger
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Uto, 26.12.2006, 17:21
Príspevky: 3601
Bydlisko: MY/BA
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Takže idú sychravé časy a tak na zahriatie pridám nejaký receptík.
Je tak dobré pri zimných prácach vonku, a tak isto pri nachladení, vypiť a zaliesť pod perinu.

Na Myjave som sa naučil robiť dva druhy hriatô-ho. Záleží, aké máme suroviny.

-------------------------

Najlepšie je Hriatô z medu.
Potrebujeme :
-domáce pálené, najlepšie je jablkové.
-med včelí
-maslo
-voda 1/3 alkoholu

Do hrnčeka dáme vodu a uvedieme do varu. Pridáme maslo a med a necháme zovrieť. Nevaríme, aby sme nezabili živiny v mede. Po zovretí vypneme a dolejeme pálené. Pijeme horúce a podla potreby prihrievame.

Množstvo dávame podla chuti. Ale netreba šanovať. Na vrchu v gambáčiku musí plávať hrubé mastné oko.

---------------

Druhé je karamelové.

V hrnčeku si najprv necháme skaramelizovať cukor. Treba tak akurát, aby nebol horký. Prilejeme vodu a pridáme maslo. Necháme zovrieť a pridáme pálené.
Pijeme podobne ako predošlé.

--------------

Je to naozaj v treskúcej zime žúžo labúžo. Pripomínam, že treba piť v malích dávkach.....
...v akomkolvek množstve.

:smt156

_________________
JAK BY TADY BYLO KRÁSNE, KDYBY SEM TU NEBYL JÁ.Obrázok


Uto, 03.11.2009, 0:19
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Uto, 02.01.2007, 7:21
Príspevky: 1810
Bydlisko: Lúky
Odpoveď s citáciou
keď nemám nič domáce, môžem použiť aj rum?

_________________
Nissan Patrol K260 2,8d, mierne ,,vylepšený" a to isté z motorom RB30 v štádiu skúmania. Seat Arosa na ľahké presuny.
Múdrejšiemu neraď, silnejšiemu nezdvíhaj!


Uto, 03.11.2009, 7:48
Profil
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 30.04.2008, 8:06
Príspevky: 407
Bydlisko: Bratislava
Odpoveď s citáciou
Poslať 
mna nebohy dedo naucil taketo hriatô:
dobra domaca - varil samohonku okolo 55 - 60
na jemno nakrajat slaninku, vyskvarit
a ked bola taka zlatava tak za lyzicku (velkost podla stamprlicka v ktorom je palenka) tej slaninky aj s mastou sup do palenky.
tam to tak troska zasycalo, urobilo mastne oko a este teple sup do krku :-)
nutno podotknut ze panvicka zo slaninkou bola na sporhelte pri komine, takze slaninka bola stale tepla ale nespekala sa dalej
dobru chut :-D


K tomu pivu:
my sme to skusali niekde okolo roku 81-82.
z nemenovaneho pivovaru v Rakovniku sme mali chmelovy koncentrat (taka cierna hmota smole podobna :-)) a k tomu sme nejak davali jacmen, a /tusim aj kusok melty. ale to by som kecal/ varili a davali do flasiek od sampanskeho... normalne cierne pivo z toho bolo :-D to je asi vsetko co si pametam - je to strasne davno.
a nad tym pivovarom spekulujem uz strasne dlho.

moj favorit bol
http://www.coopers.cz/index.php?page=sh ... &Itemid=13


Uto, 03.11.2009, 9:08
Profil
Recyklovaný teaneger
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Uto, 26.12.2006, 17:21
Príspevky: 3601
Bydlisko: MY/BA
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Pejo, no asi nie. Z rumu sa robí punč, grog a super je aj čaj z medom a rumom.

-----------------

Námornícky grog

Potrebujeme: 0.7 l červeného vína, 1,5 l rumu, tri kolieska citrónu, kúsok celej škorice, cukor, klinčeky a striedmosť.

Ako na to:
Pridal: Do 1 dcl vody zavaríme citrón, korenie a cukor. Krátko povaríme a zalejeme vínom. Zohrejeme asi na 70 stupňov a zalejeme rumom.

-----------------

Čajový grog

Potrebujeme: 1,2 dl červeného vína prevareného so škoricou, 0,5 dl cukrového sirupu (asi 20 g cukru), 1,2 dl slabého čaju, z 1/2 citróna šťava, 0,8 cl rumu

Ako na to:
Pridal: Do menšieho hrnca nalejeme škoricové víno, cukrový sirup, čaj, spolu privedieme do varu, odstavíme a dochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Ešte horúci grog nalejeme do nahriatych pohárov, dolejeme rumom a podávame v pohároch s kovovou objímkou a lyžičkou.

----------------

Novoroční punč 8 porcií

Čo potrebujeme: • 7,5 dl vody alebo slabšieho čaju, • 20 dkg cukru, • 3 pomaranče, • 1 citrón, • 2 hrebíčky, • kúsok celej škorice, • 0,5 l červeného vína, • 2 dl rumu

Do hrnca nalejeme vodu alebo slabý čaj, pridáme cukor,
z 2 pomarančov a z polovice citrónu ostrúhanú kôru, škoricu a hrebíček, asi 5 minút všetko povaríme.
Potom zmes prelejeme cez sitko do inej nádoby, prilejeme víno, postavíme na oheň, zahrejeme takmer k bodu varu, potom odstavíme, pridáme šťavu z pomarančov a citrónov, rum a zamiešame.
Hotový punč nalejeme do nahriatych pohárov a podávame.

_________________
JAK BY TADY BYLO KRÁSNE, KDYBY SEM TU NEBYL JÁ.Obrázok


Uto, 03.11.2009, 10:07
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 10:33
Príspevky: 747
Bydlisko: Trenčianske Teplice, Košice
Odpoveď s citáciou
Poslať 
K tým hriatým - my máme starý domáci recept - ani pradedo nevedel, kedy sa začal robiť. Voláme to Cesnečka.

Do plecháčika dám dve čajové lyžičky husacej masti (ak nemám tak maslo) a na nej spením do zlatova dva zúbky cesnaku (môžu byť aj štyri) potom do toho drbnem cukor asi dve čajové lyžičky a po skaramelizovaní cukru to zalejem decilitrom vody. Po zovretí vody tam nalejem 80% lieh ( ak nemám lieh, tak vodku - už som skúšal aj s borovičkou - len treba prepočítať pomer alkoholu a vody, aby bol výsledný produkt cca 40%) tiež deciliter a nechám zovrieť. Vyjdu z toho 4 poldecáky výborného moku s bonusom na dne plecháčika. A podľa zátvoriek má aj niekoľko variácií.

_________________
Nikdy sa nehádaj s blbcom. Niekdo by si nemusel všimnúť, že je medzi vami rozdiel.

LAND ROVER Discovery II.


Uto, 03.11.2009, 11:56
Profil
koumák
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 06.10.2006, 9:35
Príspevky: 4306
Bydlisko: ZA
Odpoveď s citáciou
Poslať 
tak keď tu tak pekne v teple chľastáme, dám aj ja:


Jahodový džús chvíľku povaríme s klinčekmi a škoricou, potom zmiešame s vodkou a trochou red bullu ...... fantastický horúci drink!

_________________
www.facebook.com/jeepparts , www.jeepparts.sk , www.spinsro.sk


Uto, 03.11.2009, 16:19
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Ned, 15.03.2009, 22:18
Príspevky: 2347
Bydlisko: Banská Štiavnica
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Hriatvo robieva otec ale naj je podla mna v zime zvarene dobre jablkove domace víno . To zas pijem ja ked sa vonku čerti ženia :-D . Len sa mi mína zasoba bo tento rok som mal všeho - všudy ani nie za pol vreca :cry: jablčiek.A recept na víno : na 10l čistej štavi ide 1kg cukru , okolo vianoc sa stočí z kalu po pripade doda cukor a ak začne nahodou kvasit neha sa tak kím kvasí potom do PET flaší a do hrdla :-D


Uto, 03.11.2009, 18:32
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 06.06.2008, 11:01
Príspevky: 715
Bydlisko: New Castle SVK
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ked uz pisete o hriatvom, tak aj ja pridam jeden inovecky recept. My na Inovci nezohrievame pitie, ale pijana. Sadneme si k horucej peci a pijeme domace, kim sa neminie :D :roll:

_________________
LR Diskovery II tD5, Fishing & Hunting

+421905264896, nkdisco@gmail.com


Uto, 03.11.2009, 20:02
Profil
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 115 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na: