Dnes je sobota 15. júna 2024, meniny má Vít a zajtra Blanka
Autor |
Správa |
Kapo
Recyklovaný teaneger
Registrovaný: Uto, 26.12.2006, 17:21 Príspevky: 3601 Bydlisko: MY/BA
|
No, presný recept ti nepoviem. Si nájdeš v googli.
Základ okrem mäsa je cibula. Niekto dáva tolko kg cibule, ako mäsa. /Býva potom dosť sladký./
JA dávam menej. Nakrájanú cibulu osmahneš, najlepšie na masti. Do zlatova.
Pridáš nakrájané mäso. Ak sa jedná o bravčové, tak je lepšie krájať na vädšie kocky. A hlavne ho nerozvariť.
A smažíš spolu s cibulkou. Pridáš mletú červenú papriku,pepř,kmín, soľ. Osmažíš len trochu, aby sa spojila paprika s masťou. Nie dlho, lebo zhorkne.
Pravidlo číslo jedna, že dokoreniť a dosoliť sa dá lahko. Naopak to ide horšie.
Potom podlejme. Najlepšie červeným vínom. Dodá mäsu peknú farbu a nádych diviny. Môže byť aj pivo, alebo vývar. V dnešnej kríze možno podliať aj vodou.
Dusíme pomaličky a občas premiešame. Ja pridávam prvú časť nadrobno nakrájaných zemiakov na začiatok dusenia. Aby sa rozvarili a zahustili guláš. Netreba potom dohusťovať múkou. Zvyšok zemiakov pridáme asi tak v strede varenia.
Tak isto možno pridať na začiatku dusenia aj paradajky, najlepšie ošúpané.
Potom miešame a koštujeme, a dochucujeme. Na konec varenia pridávam paradajkový pretlak, alebo kečup, ak neboli na začiatku pridané paradajky.
Do gulášu možno pridávať podla chuti rôzne predmety. Od sekery, až po huby, fazulu, cesnak,chili, čučoriedky, majorán.
_________________JAK BY TADY BYLO KRÁSNE, KDYBY SEM TU NEBYL JÁ.
|
Uto, 12.05.2009, 19:46 |
|
|
tibik
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 15.03.2009, 22:18 Príspevky: 2347 Bydlisko: Banská Štiavnica
|
neskusal niekto z vas varit priamo na motore za jazdy? Minule som to odsledoval tusim na viasat exproleri nejaki instruktor off-jazdenia si tak varil nieco ako francuzke zemiaki len bez vajicok tie robil na kapote vsetko sa odohravalo niekde v pusti v USA. Postup mal ten ze dal nakrajane zemiaki spolu s nejakou parkov plus koreniny do alobalu alebo niecoho podobneho a pripevnil navrch motora pri hlavu a po cca.1-1,5h.sa siel napapat co vi na to. Inac efendi ta kucharka co si sem dal len trochen malo
|
Str, 13.05.2009, 6:35 |
|
|
konik
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 06.02.2008, 20:07 Príspevky: 743 Bydlisko: Nitra
|
to neviem ci na motore opecies zemiaky to skor niekde pri zvodoch
ale isto viem o recepte na lososa v alobale ktory bol pripravovany v umyvacke riadu popri beznom umyvani. to by sa uz hadam aj na bloku dalo /cca 80-90 st C/
_________________ GR Y60 W IM C BFG MT HiLift IM Spulka
|
Str, 13.05.2009, 10:25 |
|
|
tibik
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 15.03.2009, 22:18 Príspevky: 2347 Bydlisko: Banská Štiavnica
|
Ono neboli upecene skorej to bolo ako uvarene ja to skusim ked pojdem s jeepkou min. do BB potom dam vedet ci sa podarilo nieco ukuchtit
|
Str, 13.05.2009, 22:56 |
|
|
biker
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pia, 06.10.2006, 0:00 Príspevky: 1241 Bydlisko: Senica
|
na motoroch nevarime ale rano na motozrazoch bezne zohrievame pecene alebo snicle v alobale medzi valcami. vzduchac V2 je ako mikrovlnka
|
Str, 13.05.2009, 23:22 |
|
|
Kapo
Recyklovaný teaneger
Registrovaný: Uto, 26.12.2006, 17:21 Príspevky: 3601 Bydlisko: MY/BA
|
No, skúšal už niekto doma variť svoje pivo?
Myslím, že zábavka hodna slobodných, ženatých , rozvedených a aj teplých chlapov.
Je to môj sen už dávno, pozháňam nejaké surovinky a budem robiť pokusy
Ak by niekto chcel skúšať, tak tu sú pekné recepty a dokonca sa tam dá kúpiť domáci pivovarík a aj suroviny.
http://www.domacipivo.cz/?q=node/11
http://www.domacemikropivovary.sk/e-obc ... g---suseny
_________________JAK BY TADY BYLO KRÁSNE, KDYBY SEM TU NEBYL JÁ.
|
Uto, 27.10.2009, 1:49 |
|
|
pejo
OFFROAD Expert
Registrovaný: Uto, 02.01.2007, 7:21 Príspevky: 1810 Bydlisko: Lúky
|
k tomu môžem povedať len daj Boh šťastia a teším sa na ochutnávku.
_________________ Nissan Patrol K260 2,8d, mierne ,,vylepšený" a to isté z motorom RB30 v štádiu skúmania. Seat Arosa na ľahké presuny. Múdrejšiemu neraď, silnejšiemu nezdvíhaj!
|
Uto, 27.10.2009, 8:01 |
|
|
Kapo
Recyklovaný teaneger
Registrovaný: Uto, 26.12.2006, 17:21 Príspevky: 3601 Bydlisko: MY/BA
|
Takže idú sychravé časy a tak na zahriatie pridám nejaký receptík.
Je tak dobré pri zimných prácach vonku, a tak isto pri nachladení, vypiť a zaliesť pod perinu.
Na Myjave som sa naučil robiť dva druhy hriatô-ho. Záleží, aké máme suroviny.
-------------------------
Najlepšie je Hriatô z medu.
Potrebujeme :
-domáce pálené, najlepšie je jablkové.
-med včelí
-maslo
-voda 1/3 alkoholu
Do hrnčeka dáme vodu a uvedieme do varu. Pridáme maslo a med a necháme zovrieť. Nevaríme, aby sme nezabili živiny v mede. Po zovretí vypneme a dolejeme pálené. Pijeme horúce a podla potreby prihrievame.
Množstvo dávame podla chuti. Ale netreba šanovať. Na vrchu v gambáčiku musí plávať hrubé mastné oko.
---------------
Druhé je karamelové.
V hrnčeku si najprv necháme skaramelizovať cukor. Treba tak akurát, aby nebol horký. Prilejeme vodu a pridáme maslo. Necháme zovrieť a pridáme pálené.
Pijeme podobne ako predošlé.
--------------
Je to naozaj v treskúcej zime žúžo labúžo. Pripomínam, že treba piť v malích dávkach.....
...v akomkolvek množstve.
_________________JAK BY TADY BYLO KRÁSNE, KDYBY SEM TU NEBYL JÁ.
|
Uto, 03.11.2009, 0:19 |
|
|
pejo
OFFROAD Expert
Registrovaný: Uto, 02.01.2007, 7:21 Príspevky: 1810 Bydlisko: Lúky
|
keď nemám nič domáce, môžem použiť aj rum?
_________________ Nissan Patrol K260 2,8d, mierne ,,vylepšený" a to isté z motorom RB30 v štádiu skúmania. Seat Arosa na ľahké presuny. Múdrejšiemu neraď, silnejšiemu nezdvíhaj!
|
Uto, 03.11.2009, 7:48 |
|
|
5ko
Ťažký Profík
Registrovaný: Str, 30.04.2008, 8:06 Príspevky: 407 Bydlisko: Bratislava
|
mna nebohy dedo naucil taketo hriatô:
dobra domaca - varil samohonku okolo 55 - 60
na jemno nakrajat slaninku, vyskvarit
a ked bola taka zlatava tak za lyzicku (velkost podla stamprlicka v ktorom je palenka) tej slaninky aj s mastou sup do palenky.
tam to tak troska zasycalo, urobilo mastne oko a este teple sup do krku
nutno podotknut ze panvicka zo slaninkou bola na sporhelte pri komine, takze slaninka bola stale tepla ale nespekala sa dalej
dobru chut
K tomu pivu:
my sme to skusali niekde okolo roku 81-82.
z nemenovaneho pivovaru v Rakovniku sme mali chmelovy koncentrat (taka cierna hmota smole podobna ) a k tomu sme nejak davali jacmen, a /tusim aj kusok melty. ale to by som kecal/ varili a davali do flasiek od sampanskeho... normalne cierne pivo z toho bolo to je asi vsetko co si pametam - je to strasne davno.
a nad tym pivovarom spekulujem uz strasne dlho.
moj favorit bol
http://www.coopers.cz/index.php?page=sh ... &Itemid=13
|
Uto, 03.11.2009, 9:08 |
|
|
Kapo
Recyklovaný teaneger
Registrovaný: Uto, 26.12.2006, 17:21 Príspevky: 3601 Bydlisko: MY/BA
|
Pejo, no asi nie. Z rumu sa robí punč, grog a super je aj čaj z medom a rumom.
-----------------
Námornícky grog
Potrebujeme: 0.7 l červeného vína, 1,5 l rumu, tri kolieska citrónu, kúsok celej škorice, cukor, klinčeky a striedmosť.
Ako na to:
Pridal: Do 1 dcl vody zavaríme citrón, korenie a cukor. Krátko povaríme a zalejeme vínom. Zohrejeme asi na 70 stupňov a zalejeme rumom.
-----------------
Čajový grog
Potrebujeme: 1,2 dl červeného vína prevareného so škoricou, 0,5 dl cukrového sirupu (asi 20 g cukru), 1,2 dl slabého čaju, z 1/2 citróna šťava, 0,8 cl rumu
Ako na to:
Pridal: Do menšieho hrnca nalejeme škoricové víno, cukrový sirup, čaj, spolu privedieme do varu, odstavíme a dochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Ešte horúci grog nalejeme do nahriatych pohárov, dolejeme rumom a podávame v pohároch s kovovou objímkou a lyžičkou.
----------------
Novoroční punč 8 porcií
Čo potrebujeme: • 7,5 dl vody alebo slabšieho čaju, • 20 dkg cukru, • 3 pomaranče, • 1 citrón, • 2 hrebíčky, • kúsok celej škorice, • 0,5 l červeného vína, • 2 dl rumu
Do hrnca nalejeme vodu alebo slabý čaj, pridáme cukor,
z 2 pomarančov a z polovice citrónu ostrúhanú kôru, škoricu a hrebíček, asi 5 minút všetko povaríme.
Potom zmes prelejeme cez sitko do inej nádoby, prilejeme víno, postavíme na oheň, zahrejeme takmer k bodu varu, potom odstavíme, pridáme šťavu z pomarančov a citrónov, rum a zamiešame.
Hotový punč nalejeme do nahriatych pohárov a podávame.
_________________JAK BY TADY BYLO KRÁSNE, KDYBY SEM TU NEBYL JÁ.
|
Uto, 03.11.2009, 10:07 |
|
|
bacilpyrin
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 10:33 Príspevky: 747 Bydlisko: Trenčianske Teplice, Košice
|
K tým hriatým - my máme starý domáci recept - ani pradedo nevedel, kedy sa začal robiť. Voláme to Cesnečka.
Do plecháčika dám dve čajové lyžičky husacej masti (ak nemám tak maslo) a na nej spením do zlatova dva zúbky cesnaku (môžu byť aj štyri) potom do toho drbnem cukor asi dve čajové lyžičky a po skaramelizovaní cukru to zalejem decilitrom vody. Po zovretí vody tam nalejem 80% lieh ( ak nemám lieh, tak vodku - už som skúšal aj s borovičkou - len treba prepočítať pomer alkoholu a vody, aby bol výsledný produkt cca 40%) tiež deciliter a nechám zovrieť. Vyjdu z toho 4 poldecáky výborného moku s bonusom na dne plecháčika. A podľa zátvoriek má aj niekoľko variácií.
_________________ Nikdy sa nehádaj s blbcom. Niekdo by si nemusel všimnúť, že je medzi vami rozdiel.
LAND ROVER Discovery II.
|
Uto, 03.11.2009, 11:56 |
|
|
palo-cherokee
koumák
Registrovaný: Pia, 06.10.2006, 9:35 Príspevky: 4306 Bydlisko: ZA
|
tak keď tu tak pekne v teple chľastáme, dám aj ja:
Jahodový džús chvíľku povaríme s klinčekmi a škoricou, potom zmiešame s vodkou a trochou red bullu ...... fantastický horúci drink!
|
Uto, 03.11.2009, 16:19 |
|
|
tibik
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 15.03.2009, 22:18 Príspevky: 2347 Bydlisko: Banská Štiavnica
|
Hriatvo robieva otec ale naj je podla mna v zime zvarene dobre jablkove domace víno . To zas pijem ja ked sa vonku čerti ženia . Len sa mi mína zasoba bo tento rok som mal všeho - všudy ani nie za pol vreca jablčiek.A recept na víno : na 10l čistej štavi ide 1kg cukru , okolo vianoc sa stočí z kalu po pripade doda cukor a ak začne nahodou kvasit neha sa tak kím kvasí potom do PET flaší a do hrdla
|
Uto, 03.11.2009, 18:32 |
|
|
Disco
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pia, 06.06.2008, 11:01 Príspevky: 715 Bydlisko: New Castle SVK
|
Ked uz pisete o hriatvom, tak aj ja pridam jeden inovecky recept. My na Inovci nezohrievame pitie, ale pijana. Sadneme si k horucej peci a pijeme domace, kim sa neminie
_________________LR Diskovery II tD5, Fishing & Hunting +421905264896, nkdisco@gmail.com
|
Uto, 03.11.2009, 20:02 |
|
|
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|