Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Uto, 04.06.2024, 2:49
Dnes je utorok 4. júna 2024, meniny má Lenka a zajtra Laura




Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 115 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalší
 Kuchyna, recepty ... 
Autor Správa
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Ned, 15.03.2009, 22:18
Príspevky: 2347
Bydlisko: Banská Štiavnica
Odpoveď s citáciou
Poslať 
DISCO a nie je to na opak ,že pijan sa posklada k peci a palenka ešte ostane :-D


Uto, 03.11.2009, 20:06
Profil
Support
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20
Príspevky: 6674
Bydlisko: PB
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Bravcove kolena by Bacylpyrin ..
========
Koleno pro zdravi (2.6 MB PDF)
Kolienko (150 kB DOC)


Str, 25.04.2012, 10:16
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 06.06.2008, 11:01
Príspevky: 715
Bydlisko: New Castle SVK
Odpoveď s citáciou
Poslať 
ak kolienko, tak taketo!!!

Obrázok

ps: :oops: ale chutne

_________________
LR Diskovery II tD5, Fishing & Hunting

+421905264896, nkdisco@gmail.com


Str, 25.04.2012, 15:49
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 10:33
Príspevky: 747
Bydlisko: Trenčianske Teplice, Košice
Odpoveď s citáciou
No Finder ma nakopol vo funny.

Chili con carne je kultová a legendárna záležitosť, na juhu USA sú každoročné súťaže o najlepšie chili. Nikdy nenájdete dvoch, ktorí by sa zhodli na tom, čo vlastne naozajstné chili má byť. To preto, lebo chili je jedlo, ktoré má toľko možných variácií ako boršč alebo trebárs kapustnica. Ale v každom boršči je cvikla a v každej kapustnici kyslá kapusta, a preto v každom chili je chili korenie, teda nie chili papričky, ale zmes predávaná pod názvom „chili“. Ak ho nemáme, môžeme si ju urobiť sami z:
1 veľkej lyžice pomletej rímskej rasce,
1 malej lyžičky pomletej cayennskej papriky, prípadne sladkej papriky (pre slečinky),
1 malej lyžičky koriandra,
trochy soli a čierneho korenia.
Yukatánsky recept pridáva aj jednu kocku čokolády.
Toto je korenie, ktoré množstvom vystačí na môj nasledujúci recept.
Ďalšia nevyhnutná zložka: fazuľa. Nakoniec: hovädzie. Najjednoduchšie je použiť červenú fazuľu z konzervy, nikdy nie veľkú bielu. Iné druhy fazule sa môžu použiť tiež. Recept predpokladá už uvarenú fazuľu. Pre štyroch budeme potrebovať:
2 veľké cibule (1/2 kg)
4 strúčky cesnaku
2 veľké lyžice rastlinného oleja
2 veľké lyžice chili korenia
1 veľká konzerva fazule, najlepšie červenej (600-800 ml)
1 veľká konzerva paradajok (1 l), alebo 6 čerstvých, na kocky nakrájaných
1 zelená paprika
1 kg hovädzieho na guláš, buď nakrájať na kocky (2 cm), alebo zomlieť
soľ podľa chuti

Varíme v ťažkom 5-litrovom kastróle s hrubým dnom (ideálne Le Creuset). Osmažíme na oleji cibuľu, pokiaľ nechytí peknú farbu, potom pridáme cesnak a chili korenie. Po minúte pridáme mäso a smažíme až do hneda na malom plameni. Pridáme paradajky, fazuľu a papriku nakrájanú na malé kocky (2 cm). Varíme zakryté na miernom plameni, pokiaľ mäso nie je mäkké a paradajky rozpadnuté na omáčku, minimálne hodinu-dve. Na vylepšenie môžeme pridať chili papričky (hneď k cibuli na začiatok), pri podávaní môžeme ozdobiť čedarom nastrúhaným na hrubšie (ako keď strúhame zemiaky na placky) a nastrúhaným vajíčkom uvareným na tvrdo, surovou zelenou cibuľkou nakrájanou na podobné kúsky (1/2 cm). Podávame s chlebom. Niekto varí chili aj 3-4 hodiny na veľmi miernom ohni. Hustota by mala byť stredná, ale chili by nikdy nemalo byť riedke ako polievka. Ak nám nečakane zhustne predtým, než je uvarené, riedime hovädzím alebo slepačím vývarom, ktorý by sme vždy mali mať v zásobe v chladničke či mrazničke. Voda je poslednou možnosťou, ak nemáme na riedenie ani pivo či víno. Lenže v tom prípade, načo variť chili? Veď to je jedlo pre pijákov a ľudí s vypáleným jazykom.
Chili con carne je jedlo pikantné a hodí sa na záchranné účely pri neobratnom pití a jeho následkoch podobne ako kapustnica a fazuľová polievka. Trojdňové chili sa dá po polnoci zohriať priateľom, ktorí už nemajú šancu nikam odísť svojím automobilom, s cieľom utuženia priateľstva. S tým istým cieľom im však treba vyhradiť miestnosť len pre nich - v prípade zaúčinkovania istého typu fazule. Chili sa dá odložiť, zmraziť a zobrať na výlet do termosky. Napokon, chili sa dá urobiť ako hlavný program spoločenského večierka, pri ktorom priatelia varia, pijú a, ak ešte môžu, nakoniec aj jedia uvarené chili. Nebojte sa pri varení improvizovať. Chili sa dá ťažko pokaziť. Som presvedčený, že to Vaše chili bude naozaj najlepšie na svete!

_________________
Nikdy sa nehádaj s blbcom. Niekdo by si nemusel všimnúť, že je medzi vami rozdiel.

LAND ROVER Discovery II.


Uto, 30.04.2013, 7:44
Profil
Velky Kraken
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01
Príspevky: 7923
Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka Tornala City
Odpoveď s citáciou
Masť sa vracia

Najnovšie výskumy potvrdili to, čo naši predkovia vedeli už dávno – masť neobsahuje zdraviu škodlivé látky zatiaľ čo umelé margaríny nás posielajú do hrobu.

Tuky sú mimoriadne dôležité na správne fungovanie nášho organizmu. „Kto maže, ten jede.“ V našom každodennom živote to platí nielen obrazne, pretože tuky sú zdrojom energie, stavebných látok pre bunky a ďalších metabolitov, ktoré sa s nimi z tráviacej sústavy aj vstrebávajú.
Hoci tuky potrebujeme, stali sa strašiakom doby, lebo obsahujú dvakrát viac kalórií ako bielkoviny alebo sacharidy. Pritom viac ako na množstve záleží na kvalite tukov. Bohužiaľ, v rôznych potravinárskych výrobkoch sa dnes veľmi dobre maskuje významné množstvo lacných škodlivých tukov, často získaných procesom stužovania rastlinných olejov.
Paradoxne ich v našej strave súčasne kombinujeme s módnymi „low fat“ prípadne „no fat“ potravinami, hoci žiadne štúdie nikdy nepotvrdili, že by boli zdravšie. Takýto „tukový chaos“ nikdy netrápil našich predkov – tí si skôr robili starosti, ako uživiť rodinu a pritom nekradnúť.
Zdroje tukov v minulosti
Rastlinné oleje a živočíšne tuky boli súčasťou bežného života našich predkov a používali sa nielen ako obživa, ale aj na liečenie či svietenie. Oleje pochádzali z rôznych zdrojov, pričom veľkú časť tvorili divo rastúce rastliny a plody stromov. Od nepamäti mali mimoriadny význam pre naše obyvateľstvo lieskové orechy, z ktorých sa lisoval kvalitný stolový olej.
Najmä na slovensko-moravskom pomedzí bol bežný bukvicový olej, čo si však môžu pamätať už len skutoční pamätníci, keďže naposledy sa u nás vyrábal počas 1. svetovej vojny. Za studena lisovaný bukvicový olej mal údajne lahodnú chuť i vôňu a prirovnávali ho dokonca k olivovému oleju.
K našim tradičným olejninám patrili tiež ľan, konopa, mak, horčica, slnečnica a tekvica v závislosti od regiónu a domácich zvykov, lebo až do minulého storočia si ľudia olej pre vlastnú potrebu vyrábali sami.
Rastlinný olej sa v niektorých dedinách považoval za pôstne jedlo, ale napríklad v katolíckych horehronských dedinách na tento účel používali výhradne maslo. Čo si rodina natrela na krajec chleba, však neurčovali len náboženské a regionálne rozdiely, ale najmä to, ako hlboko mali do vrecka.
Topenie masti si vyžaduje čas a trpezlivosť. Výsledkom je nielen voňavá masť, ale aj chutné oškvarky. Tie získavajú farbu vďaka pridanému mlieku. Stačia síce 2-3 lyžice, ale nepridajte ich do horúcej masy, lebo inak vám masť vykypí a budete ju mať aj v najhlbšej kuchynskej zásuvke
Loj, sadlo a masť
Na slovenskom vidieku sa až do konca 19. storočia ako hlavný živočíšny tuk používal baraní alebo hovädzí loj. Buď sa nasolil a trochu aj priúdil, alebo sa pretápal a uchovával v hlinených nádobách. Loj bol najmä v horských oblastiach Slovenska dôležitou potravinou a používal sa do zápražky, na mastenie jedál alebo aj namiesto slaniny.
V prvých desaťročiach minulého storočia ho začala nahrádzať domáca masť (šmalec), ktorá dovtedy nebola pre mnohé domácnosti najmä v horských oblastiach až taká bežná, lebo sa viac jedla slanina. Najviac masti bolo po zabíjačke, keď sa na masť vytopil aj brušný črevný tuk – sadlo, čo sa považovalo za menej hodnotný tuk s horšou trvácnosťou.
Niekde sadlo ani nevytápali, ale ho zaúdili a potom ho až do leta jedli podobne ako slaninu. Významným tukom bolo aj maslo vymútené z kravského mlieka. V salašníckych oblastiach sa jedlo tiež ovčie maslo, ktoré bolo redšie a rýchlejšie podliehalo skaze.
Na mastenie sa na juhu Slovenska viac využíval hydinový tuk, ktorý sa používal aj na obklady pri zápale priedušiek alebo pľúc. Novým fenoménom bol margarín, ktorý sa najmä v mestách začal predávať od konca 19. storočia.

Zásahy do výživy
Minulé storočie prinieslo najväčšie zmeny v stravovaní väčšiny obyvateľstva Slovenska. Mnohé rodinné a regionálne stravovacie návyky z vidieka pretrvávali aj v mestách, ale tradičný charakter stravovania závisel od dostupnosti pôvodných surovín, ktoré sa postupne nahrádzali modernejšími potravinárskymi výrobkami.
Zmeny sa týkali aj konzumovaných tukov. Ich výber ovplyvnili aj výživové doktríny s potravinovou pyramídou postavenou na sacharidoch. Následné nepriaznivé zmeny zdravotného stavu populácie s nárastom kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu si vyžiadali ďalší dietologický zásah, ktorý nám mal pomôcť v boji s postupujúcou aterosklerózou ciev a zvýšeným sérovým cholesterolom. Pacientom zakázali jesť vajcia, živočíšne tuky a naordinovali im trikrát do týždňa ryby.
V posledných rokoch k tomu ešte pridali aj mastnú morskú rybu aspoň raz do týždňa, aby bola diéta nielen „mastná“, ale aj bohatá na zdravé omega-3 nenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom. Vtedy sa zdalo jasné, čo je zlé a čo dobré. Ak by však tieto diétne odporúčania naozaj fungovali, neboli by sme svedkami pandémie obezity, a každý druhý človek v priemyselne vyspelých krajinách by neumieral na kardiovaskulárne ochorenia.
Oškvarky ponúkajú aj v tržniciach. Obzvlášť naši
južní susedia ich vedia dokonale pripraviť
Masť (a maslo) v nemilosti
Ako vzor diétnych režimov určených na znižovanie cholesterolu a srdcovo-cievnych ochorení sa použili stravovacie návyky Eskimákov, ktorí netrpeli aterosklerózou, pričom konzumovali veľké množstvo rýb bohatých na zdravé tuky. Nikomu neprekážalo, že žili za polárnym kruhom a k rybiemu mäsu nezvykli jesť veľa sacharidov a ani zeleniny.
To sme si mohli vziať príklad aj od etiópskych Masajov – tiež nemajú príznaky aterosklerózy, hoci konzumujú takmer výlučne mäso a mlieko, pričom až šesťdesiatšesť percent ich energetického príjmu tvorí tuk (v žiadnom prípade nie rybí). Nerešpektovali sa zložitejšie súvislosti ani regionálne rozdiely, ktoré môžu vzniknúť aj na malých, izolovaných územiach.
Napríklad pre Japoncov je typická nízka konzumácia nasýtených tukov, ale najväčšou pochúťkou obyvateľov ostrova Okinava je bravčový bôčik. Miestni majú najnižšiu úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia v celom Japonsku – napriek tomu bôčiku. Globálna kampaň proti nasýteným tukom živočíšneho pôvodu spôsobila, že masť i maslo sa dostali na „zoznam“ a nahradiť ich mali rastlinné oleje a stužené tuky – margaríny.
Doba margarínová
Prvé záznamy o príprave margarínu siahajú do roku 1869, keď ho vyrobil istý francúzsky lekárnik na podnet cisára Napoleona III., ktorý potreboval pre vojsko vhodný tuk, čo by nahradil nedostatkové maslo. Hlavnou surovinou na výrobu tejto roztierateľnej emulzie bol vtedy hovädzí loj.
Nápad sa ujal a už o pár rokov neskôr otvorili v Holandsku prvé fabriky na výrobu margarínu. Za takmer stoštyridsať rokov prešla výroba mnohými zmenami, menili sa tiež zdroje tukov, pričom sa stále zvyšoval podiel rastlinných olejov, ktoré sa vozili z celého sveta.
Rastlinné oleje sú tekuté, preto veľká časť z nich prechádzala procesom stužovania, čím sa získalo tuhšie skupenstvo. Dochádza pritom k odstraňovaniu dvojitých väzieb mastných kyselín, pričom vznikal vysoký podiel neprirodzených trans foriem kyseliny olejovej (hlavne kyselina elaidová). Vtedy ešte nikto netušil, že nás táto „umelina“ pomaly zabíjala.
Masť je v kombinácii so soľou aj chutným konzervantom. Po dvojnásobnej
sterilizácii sa masťou dobre konzervujú napríklad huby vo vlastnej šťave.
Obsah stačí vyklopiť na cibuľku a jedlo je takmer hotové
Stužené tuky zabíjali
Koncom minulého storočia sa definitívne potvrdilo, že trans formy mastných kyselín sú niekoľkokrát škodlivejšie ako nasýtené mastné kyseliny, ktoré mali v diéte nahradiť. Ako sa spätne ukázalo, zvyšovanie hladiny cholesterolu v krvi a počet nových prípadov ischemickej choroby srdca v Európe súvisí už od roku 1900 práve s rozsahom konzumácie margarínov.
V USA sa ešte aj v roku 2005 počet úmrtí priamo pripísaných negatívnemu vplyvu konzumácie trans foriem mastných kyselín blížil k takmer stotisícom. Na základe týchto zistení mali v deväťdesiatych rokoch aj u nás prejsť radikálnym „faceliftingom“ všetky stužené tuky, ktoré sa ešte za socializmu propagovali ako „vlastné sestry masla“.
Ozdravenie sa vykonalo pri nátierkových rastlinných tukoch, kde sú čiastočne stužené tuky už len jednou z mnohých zložiek, pričom množstvo trans foriem kyseliny olejovej je obmedzené pod pol percenta (údajne jej bývalo až štyridsať percent).
Výrobcovia sa pridávaním rôznych látok snažia vzhľad, vôňu i chuť nátierkových rastlinných tukov priblížiť maslu, čo však pripomína kvapkanie voňavky do barelu s ropou. Obhajcovia pritom tvrdia, že margarín je perlou medzi tukmi (z gréc. margaritori – perla), dnes by však jeho miesto v našej strave malo vystihovať skôr anglické – marginal (okrajový).

Augiášov chliev
Škatuľkovanie na dobré – rastlinné tuky a zlé – živočíšne tuky (s výnimkou rýb) je nepresné a zavádzajúce. Napríklad palmový olej má väčší podiel „zlých“ nasýtených mastných kyselín ako masť. Na druhej strane tuk veľrýb má až takmer pätnásť percent „dobrých“ polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom, čo je viac ako v akejkoľvek morskej rybe (možno preto nechcú Japonci prestať s lovom týchto vzácnych cicavcov).
Ako je zrejmé, všetko je „trochu“ zložitejšie. Jednoznačne škodlivé nie sú ani všetky trans formy mastných kyselín. V tuku prežúvavcov, a teda aj v mlieku a masle, sa tiež nachádza trans forma kyseliny olejovej (kyselina vakcénová), ktorá vzniká pôsobením baktérií v bachore. Má však inú štruktúru ako tie, čo sa vytvárajú počas priemyselného stužovania tukov, a preto aj iný vplyv na naše zdravie.
Zistilo sa, že nemá negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém, a je jedinou východiskovou látkou zdraviu veľmi prospešnej konjungovanej formy kyseliny linolovej (CLA) v našom organizme. Tú vám v tabletkách ponúkajú aj v reklamách, a pritom by stačilo piť mlieko alebo jesť normálne kravské maslo.

Nehaňte masť našu
Po rehabilitácii vajec, z ktorých sa opäť stala zdravá potravina, sa vlani omilostenia dočkali aj nasýtené tuky. Nedávno zverejnené epidemiologické štúdie nepotvrdili vzťah medzi zvýšeným príjmom nasýtených tukov v strave a výskytom ischemickej choroby srdca, hoci sa desaťročia považoval za nespochybniteľný.
Navyše, spätnou analýzou zdravotného stavu takmer tristopäťdesiattisíc dlhodobo sledovaných ľudí sa zistilo, že príjem nasýtených tukov nebol spojený so zvýšeným rizikom porážky a ani kardiovaskulárnych ochorení.
Neznamená to, že teraz ideme povylievať všetky oleje a znovu konzumovať len baraní loj, maslo a bravčovú masť. Na životospráve samozrejme záleží, ale okrem individuálnych potrieb by mala rešpektovať aj miestne stravovacie zvyklosti a tradičné zdroje potravín.

Masť verzus olivový olej
Žiadna masť sa nevyrovná kvalitnému panenskému olivovému oleju, pretože ten obsahuje aj mnoho ďalších prirodzených látok s priaznivým účinkom na náš organizmus (rastlinné steroly, fenolické látky, v tukoch rozpustné vitamíny). Olivový olej však nie je určený na všetko.
Ak už musíte vyprážať, bravčová masť je rovnako dobrá ako najlepšie oleje, pretože jej hlavnou zložkou je kyselina olejová, podobne ako v olivovom oleji. Bravčová masť je stabilná a počas skladovania oxiduje pomalšie ako stolové oleje. Z nutričného hľadiska je dôležité, že podobne ako olivový olej obsahuje desať percent esenciálnej (pre organizmus nenahraditeľnej) kyseliny linolovej.
Na olivový olej sa svojím zložením ešte viac podobá husacia masť, ktorá má menej nasýtených tukov ako bravčová masť, čo sa prejavuje i na jej väčšej tekutosti pri izbovej teplote. Masť i olivový olej sú zdravé a ich používanie sa nevylučuje. Spektrum konzumovaných tukov by malo aspoň čiastočne zodpovedať aj dostupnosti tukov v danom ročnom období na danom území.
Nie je jedno, aké tuky jeme, pretože ovplyvňujú aj našu náladu a správanie. Veď nenadarmo sa hovorilo: „Je taký nemastný, neslaný.“ Olejujte a mastite tak, aby ste mali dobrú náladu, a ak vám ju zlepší okrušok chleba s domácou masťou a cibuľou, dajte si ho bez výčitiek.
Na masti by sa mal vyprážať aj riadny viedenský „šnicel“. Masť veľmi dobre
znáša aj vysoké teploty, neprepaľuje sa a pri vyprážaní vzniká oveľa menej
nežiaducich produktov ako pri použití bežných rastlinných olejov
Tuky vo svete v číslach
Tuky a oleje získané z rastlinných a živočíšnych zdrojov sú mimoriadne dôležitou potravinárskou komoditou, pretože ich trh rastie spolu s počtom obyvateľov našej planéty a v roku 2020 sa predpokladá dvojnásobok dnešnej produkcie. Posledné čísla uvádzajú, že celkový trh tukov a olejov predstavuje 144 miliónov ton ročne, čo je síce len zlomok celosvetovej spotreby ropy, avšak ich cena neustále rastie.
V potravinách a krmovinách sa spotrebuje až 85 percent olejov a tukov a zvyšok sa premení na technické produkty. Osemdesiat percent tukov je rastlinného pôvodu, pričom väčšina sa dopestuje a vyrobí v juhovýchodnej Ázii.

Tretinu svetovej produkcie tukov tvorí sójový olej, ktorý je v podstate vedľajším produktom výroby sójovej múky. Druhá tretina pochádza z palmového oleja, na ktorého získanie treba len desatinu pôdy v porovnaní napríklad s repkou.

Olivový olej predstavuje necelé tri percentá všetkých olejov a tukov, pričom najzdravší olej – panenský – je len malým promile. Celkovo sa v tukovom biznise točí minimálne 150 miliárd eur, a tak nečudo, že zvýši aj na marketing vrátane drahej televíznej reklamy.
Olestra alebo „NO FAT“ olej
Ešte extrémnejším krokom v snahe obmedziť príjem tukov bolo vymyslenie tuku, ktorý nemá žiadnu kalorickú hodnotu. Tento tuk (Olestra) je na rozdiel od triglyceridov založený na báze sacharózy, na ktorej sa nachádza šesť až osem mastných kyselín. Z dôvodu veľkosti molekúl tohto tuku sa v tráviacom trakte nerozkladá a nevstrebáva sa.

Napriek protestom a obavám, že takéto látky môžu mať negatívny vplyv na zdravie, najmä pri dlhodobom a opakovanom užívaní, v roku 1996 americký FDA dal súhlas s uvedením tohto „tuku bez tuku“ na trh. Už pri prvých výrobkoch sa vedelo, že Olestra znižuje dostupnosť v tukoch rozpustných vitamínov (A, D, E a K), a preto sa do oleja museli pridávať dopredu stanovené množstvá týchto vitamínov ako náhrada.

Olestra od firmy Procter & Gamble sa najprv nachádzala v zemiakových čipsoch WOW od Frito Lay a za prvé roky zaznamenal FDA dvadsaťtisíc hlásení nežiaducich účinkov týkajúcich sa hlavne gastrointestinálneho traktu (hnačky, plynatosť, kŕče v bruchu).

Napriek tomu, že neskôr sa zistil negatívny vplyv aj na absorpciu karotenoidov zo stravy, v roku 2003 FDA umožnilo odstrániť veľké varovné nápisy upozorňujúce, že potravina obsahuje Olestru a v roku 2007 firma dostala patent na výrobu „no fat“ sušienok. Máme sa na čo tešiť.
Oškvarkové pochúťky
Oškvarkové pagáčiky
Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 300 g polohrubej múky, 30 g droždia, 400 g oškvarkov, 2 žĺtka, 2 lyžice bravčovej masti, 3 dl kyslej smotany, 1 dl mlieka, 1 vajce na potretie, soľ.

Postup: Z múky, kvásku, žĺtkov, masti, smotany a soli vymiesime cesto a vyvaľkáme ho. Oškvarky pomelieme a natrieme na cesto, ktoré poskladáme zo strán a necháme hodinu odpočívať na doske. Potom ho znovu vyvaľkáme na hrúbku prsta a formičkou vykrajujeme pagáčiky. Poukladáme ich na vymastený plech, potrieme vajcom a pri 200 °C upečieme do ružova.
Oškvarková nátierka
Potrebujeme: 200 g oškvarkov, bravčovú masť, 6 vajec, 5 uhoriek nakladaných v sladkokyslom náleve, horčicu, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Oškvarky pomelieme najemno. Ak ste pri topení masti oškvarky vylisovali, pridajte aj bravčovú masť. Zmiešajte s horčicou, korením a so soľou. Pridajte postrúhané, natvrdo uvarené vajcia a na kocky pokrájané uhorky. Môžete podávať aj s cibuľou, nezamiešajte ju však do nátierky, pretože cibuľa časom horkne.

Oleje a tuky v kuchyni
Všeobecne platí, že v studenej kuchyni sa okrem masla používajú hlavne rastlinné oleje, najlepšie panenský olivový olej. Je jedným z mála za studena lisovaných olejov, pričom všetky bežné oleje patria medzi tzv. rafinované oleje. Rafinácia (chemické čistenie) je potrebné, aby sa zo surových olejov odstránili rôzne nečistoty, nepríjemne zapáchajúce látky a príchute.

Okrem hromadne vyrábaných olejov (slnečnicový, repkový, sójový) sa odporúča občas použiť zriedkavejšie oleje. Medzi ne patrí olej z tekvicových jadierok, orechový, kukuričný, ľanový alebo sezamový olej. Pri ich výbere je určujúca najmä ich chuť.
V teplej kuchyni je rozhodujúce zloženie tukov. pečení uprednostnite maslo, masť alebo neutrálny
rastlinný olej pred tuhými margarínmi na pečenie, hoci najviac ich obsahujú niektoré recepty z minulého storočia.
Pri týchto margarínoch sa neudáva obsah jednotlivých mastných kyselín a ani množstvo škodlivých trans foriem mastných kyselín. Na vyprážanie sú najvhodnejšie tuky s vysokým obsahom kyseliny olejovej (olivový olej, masť a Fritol) a nízkym podielom polynenasýtených mastných kyselín, ktoré sa teplom rýchlo rozkladajú, pričom vznikajú rôzne škodlivé látky.
Čítajte viac:
http://domacnost.sme.sk/c/5796216/mast- ... z1GBOAJSbU

_________________
EX Suzuky Samuraj1.3
EXJeep Cheroke 2.1TDI
EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter
EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS
EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited
EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60
EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo
EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited


Naposledy upravil efendi dňa Str, 01.05.2013, 20:39, celkovo upravené 1



Str, 01.05.2013, 18:18
Profil
Velky Kraken
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01
Príspevky: 7923
Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka Tornala City
Odpoveď s citáciou
Slimáky z lístkového cesta
1 balík lístkového cesta
200 g tvrdého syra
200 g šunky
200 ml kyslej smotany
1 vajce, sol
Lístkové cesto si rozdelíme na dve polovicky a na pomúcenej
doske ho vyvalkáme.
Vyvalkané cesto trocha osolíme a plát natrieme rozmiešanou kyslou smotanou. Na
smotanu poukladáme plátky šunky a posypeme nahrubo strúhaným syrom. Cesto
zvinieme do rolády a ostrým nožom krájame tenké slimáky, ktoré ukladáme dalej od
seba na plech vystlaný papierom na pecenie. Nakoniec slimáciky potrieme rozšlahaným
vajíckom. Dáme piect do vopred vyhriatej rúry na 200°C a pecieme asi 15 minút.
Doba prípravy: 20 minút.
Dobré jedlo v rubrike: Jedlá z lístkového cesta
Páci sa mi to Odoslat
Ludia, ktorým sa to
páci: 2. Budte prví
spomedzi vašich
priatelov.
dobre-jedlo.blogspot.com © 2010-2012. Recepty na dobré jedlo uverejnuje ITStudio.sk.
Dobré jedlo: Slimáky z lístkového cesta - recepty na dobré jedlo stránka 1 z 1
http:/

Syrové pagáciky
1 balík lístkového cesta (400 g)
100 g bryndze
100 g Nivy
120 g tvrdého syra na strúhanie
1 vajce
hladká múka na posypanie dosky
celá rasca
Na pomúcenej doske lístkové cesto roztlacíme, rovnomerne nan dáme rozmrvenú
bryndzu, postrúhanú Nivu, zlahka popritlácame, aby sa to zapracovalo do cesta,
preložíme a zlahka premiesime. Potom cesto vyvalkáme, dvakrát preložíme,
vytvarujeme do pôvodnej podoby a rozvalkáme na plát hrubý 0,5 až 1 cm. Z cesta
vykrajujeme kolieska s priemerom 4 až 5 cm a poukladáme ich na plech vystlaný
papierom na pecenie. Zvyšné cesto po vykrajovaní premiesime, rozvalkáme a znova
vykrajujeme a takto postupujeme až do posledného kúska. Každé koliesko potrieme
rozšlahaným vajíckom, posypeme strúhaným syrom a rascou. Dáme piect do vyhriatej
rúry na 190°C a pecieme 15 až 20 minút.
Doba prípravy: 35 minút.
Poznámka: Na obmenu receptu si môžeme pripravit jednoduché pagáciky. Stací nám
lístkové cesto, ktoré rozvalkáme na hrubší plát, vykrojíme pagáciky, poukladáme ich na
plech vyložený papierom na pecenie, potrieme žltkom, poprášime cervenou mletou
paprikou, sezamom, celou rascou alebo strúhaným syrom a vo vyhriatej rúre upecieme.
Dobré jedlo v rubrike: Jedlá z lístkového cesta
dobre-jedlo.blogspot.com © 2010-2012. Recepty na dobré jedlo uverejnuje ITStudio.sk.

_________________
EX Suzuky Samuraj1.3
EXJeep Cheroke 2.1TDI
EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter
EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS
EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited
EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60
EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo
EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited


Str, 01.05.2013, 18:23
Profil
Frajer
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 11.10.2012, 9:02
Príspevky: 246
Bydlisko: Prašník
Odpoveď s citáciou
Raz som tak dumal, čo nové na opekacke vymyslieť. Zobral som najväčšie zemiaky aké som mal, pokrajal som ich na tenké plátky, ale nie úplne, ale tak, že ten zemiak vyzeral ako hrebeň, čiže stále v jednom kuse. Do narezanych medzier som nakrajal slaninku, cibuľku, klobásku, potom som to posypal grilovacim korením, napichol na tycku na raznici a šupol na gril. Pred koncom som na to položil dva plátky syra, polial cesnekovou omáčkou a bašta jak sviňa. :)

_________________
Suzuki Vitara 2.0TD Intercooler, automat, Truck 2000, lift 3cm, CB TTI, gurtne, vzduchový klaksón. Jazdím na hranolky. :D
Spotreba na ceste 7,2l/100km. Poteší. :-)


Pia, 03.05.2013, 9:55
Profil
Support
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20
Príspevky: 6674
Bydlisko: PB
Odpoveď s citáciou
Lístkové roládky
Ingrediencie

lístkové cesto, anglická slanina, tvrdý syr, sterilizované uhorky, vajíčko, kečup, sézam

Postup

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko. Rozkrájame na obdĺžniky. Každý ľahko potrieme kečupom, na každý položíme plátok slaniny, posypeme strúhaným syrom, položíme kúsok uhorky a zrolujeme. Kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

Obrázok

Pani, nie som prasa (V zmysle obzerstva), ale nech je doma akekolvek mnozstvo tohoto vytvoru, nedam tomu pokoj, dokial to komplet nepadne ...
(Zvycajne manzelka robi 2 plechy, 1 je malo :-D )
Neviem ci je to surovinami, ale nikdy mi z toho nebolo tazko ... Obycajne ked mam dost, idem nieco porobit, a za 20-30 minut som spet v kuchyni ... :-D


Pia, 03.05.2013, 11:01
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 12.09.2007, 18:24
Príspevky: 1377
Bydlisko: Púchov
Odpoveď s citáciou
môžem potvrdiť, je to vinikajúce :smt023 ,u nás s krátkou životnosťou :smt013

_________________
~`<| _________ oooo __
~~ | / ../ …\ … \ \ _|____\
~~~[_ - - - ______ --- _ \ - \\\\\\ -\
~~~~( o) ) – o - - - ( o ) ) – o ---) )

Jeep ZJ 5.2 V8,nápravy patrol Y61, 7.5" long arm,flowmaster a kopec iného..
Jeep XJ 4.0 cestná leštenka


Pia, 03.05.2013, 21:09
Profil WWW
Začínajúci koumák
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Ned, 22.04.2012, 15:43
Príspevky: 130
Bydlisko: Dohňany
Odpoveď s citáciou
toto aj ja poznam :D skoro ako droga. akurat bez uhorky, a zo sunkou ale aj zo slaninkou to moze byt. hmm
Pablo minule si toto na bicikli spaloval?

_________________
jeep grand cherokee 2,7 CRD 2005, trochu off lestenka. cas ukaze co bude:)
OFFROAD CLUB LÚKY
www.neostyle.sk
0903 969 472


Pia, 03.05.2013, 21:34
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 12.09.2007, 18:24
Príspevky: 1377
Bydlisko: Púchov
Odpoveď s citáciou
si bol dobre vyoraný, keď si ma uvidel, či ? :lol:
spaloval som Lýšanský posúch :oops:

_________________
~`<| _________ oooo __
~~ | / ../ …\ … \ \ _|____\
~~~[_ - - - ______ --- _ \ - \\\\\\ -\
~~~~( o) ) – o - - - ( o ) ) – o ---) )

Jeep ZJ 5.2 V8,nápravy patrol Y61, 7.5" long arm,flowmaster a kopec iného..
Jeep XJ 4.0 cestná leštenka


Pia, 03.05.2013, 21:42
Profil WWW
Začínajúci koumák
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Ned, 22.04.2012, 15:43
Príspevky: 130
Bydlisko: Dohňany
Odpoveď s citáciou
no to som bol, ale ten posuch stoji za to :)

_________________
jeep grand cherokee 2,7 CRD 2005, trochu off lestenka. cas ukaze co bude:)
OFFROAD CLUB LÚKY
www.neostyle.sk
0903 969 472


Pia, 03.05.2013, 22:04
Profil WWW
Učeň
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 11.05.2012, 10:57
Príspevky: 86
Bydlisko: Bratislava
Odpoveď s citáciou
Tiez to poznam. Udajne ale zije clovek, ktory dokaze zjest iba jeden kus - Chuck Norris sa vola.. :-D


Sob, 04.05.2013, 8:33
Profil
Velky Kraken
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01
Príspevky: 7923
Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka Tornala City
Odpoveď s citáciou
Taktiež dobre recepty,,,Liečba medom a škoricou


Je vedecky dokázané, že zmes medu a škorice lieči väčšinu chorôb. Dnešní
vedci túto zmes do poručujú ako veľmi účinný liek na mnohé druhy chorôb.
Med môže byť užívaný bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Vedci
zistili, že aj keď je med sladký a berie sa v správnych dávkach ako
liek, nemôže ublížiť ani diabetickým pacientom. Bol vydaný zoznam
chorôb, ktoré môžu byť liečené medom a škoricou na základe výsledkov
štúdia západných vedcov.


Chloresterol
2 lyžice medu a 3 čajové lyžičky škorice zmiešané v 2dclhorúcej vody.
Výskumom podávali tento recept pacientom s vysokou
hladinou cholesterolu a dokázali znížiť hladinu cholesterolu o 10% do 2
hodín. Podáva sa ak 3x denne je vyliečený aj pacient s chronickou
vysokou hladinou cholesterolu. Aj samotný pravý med, ak ho užívame
denne, zabraňuje zvyšovaniu cholesterolu.


Choroby srdca
Zmiešajme med a mletú škoricu a namažme na chlieb namiesto masla, džemu
alebo marmelády a jedzme taký chlieb pravidelne k raňajkám. Znižuje
hladinu cholesterolu v krvi a cievach a chráni pacientov
pred infarktom. Tí ľudia ktorí už mali infarkt a budú toto jesť denne,
budú dobre chránení pred ďalším infarktom. Pravidelné takéto raňajky
uľavujú pri zadýchavaní sa a posilňujú srdečný tep. V Amerike a Kanade,
rôzne domy s ošetrovateľskou starostlivosťou liečia svojich pacientov
touto metódou, ktorí sú vo veku, kedy cievy a žily strácajú svoju
pružnosť a môžu sa upchávať. Med a škorica vracajú cievam a žilám ich
pružnosť.


Artritída
Pacienti s artritídou mali by denne, a to ráno a večer vypiť jeden
šálok horúcej vody s 2 lyžičkami medu a jednou čajovou
lyžičkou škorice. Pravidelné užitie tohto receptu môže vyliečiť dokonca
aj chronickú artritídu. Podľa výsledkov prieskumu robeného na
univerzite v Copenhavenu bolo zistené, že z 200 pacientov liečených
jednou lyžicou medu a čajovou lyičkou škorice pred raňajkami, 73
nemocných bolo úplne zbavených bolesti a do mesiaca nemocní, ktorí sa
nemohli pohybovať, začali chodiť bez bolesti.


Infekcia močového mechúra
Rozpustiť 2 lyžice medu a 1 čajovú lyžičku škorice v pohári vlažnej
vody a vypiť. Týmto sa odstráni infekcia močového mechúra a
močových ciest.


Bolesti zubov
Zmiešajme jednu čajovú lyžičku škorice a 5 polievkových lyžíc medu.
Aplikujeme 3x na boľavý zub a bolesť ustúpi.


Nachladnutie
Ti ľudia, ktorí trpia na časté nachladenie, by mali užívať3x denne 1
polievkovú lyžicu medu s 1/4 lyžičkou škorice po dobu 3 dňoch. Tým
savylieči nachladenie, chronický kašeľ a prečistia sa priedušky. Vedci
v Španielsku zistili, že med obsahuje prírodné látky, ktoré zabíjajú aj
kmene chrípky a chránia pred ňou chorých.


Poviaže so žalúdkom
Med so škoricou úspešne lieči bolesti žalúdku a chráni žalúdok od
vzniku žalúdočných vredov.


Plynatosť
Podľa štúdií robených v Indii a Japonsku med a škorica zabraňujú
tvoreniu nadbytočných plynov pri trávení.


Posinenie imunitného systému
Každodenné užívanie medu a škorice posilňuje imunitný systém a chráni
telo pred virmi a baktériami a bráni útokom vírových infekcií.
Vedci zistili, že med obsahuje obrovské množstvo železa a vitamínov.
Pravidelné užívanie medu posilňuje biele krvinky v ich boji s virmi a
baktériami.


Ťažký žalúdok
1 čajová lyžička škorice a 2 polievkové lyžice medu predjedlom
zabraňuje zvýšeniu kyslosti žalúdka aj u ťažko stráviteľných
jedál. Vedci v Španielsku zistili, že med obsahuje prírodné látky,
ktoré zabíjajú kmene chrípky a chránia pred ňou chorých.


Dlhovekosť
Čaj vyrobený z medu a škorice, ak je užívaný pravidelne, zabraňuje
chorobným zmenám vyššieho veku. Treba vziať 4 lyžice pravého
medu(najlepšie lesného),1 lyžičku škorice a spolu s troma šálkami vody
uvaríme ako čaj. Pijeme 1/4 šálku 3x denne. To udržuje kožu čerstvú a
jemnú až do vysokého veku. Dĺžka života sa neustále zvyšuje a ľudia
vyššieho veku môžu byť svieži.




Pupienky a kožné infekcie
3 lyžice medu a 1 lyžička škorice sa zmieša v pastu. Ta sa aplikuje na
pupienky pred spaním a ráno sa zmyje teplou vodou. Keď to robíme denne,
pupienky do týždňa zmiznú aj s koreňmi. Ten istý recept použiť na
:Aplikácia medu a škorice na postihnuté miesta liečia ekzémy aj pásový
opar a všetky typy kožných infekcií.



Chudnutie
Každé ráno každý deň, 1/2 hodiny pred raňajkami na lačný žalúdok a
večer pred spaním, vypijeme šálok medu so škoricou. Pravidelné užívanie
zníži váhu i u mimoriadne silných osôb. Pravidelné užívanie
zabraňuje usadzovaniu tuku aj pri požívaní mimoriadne tučných jedál.


Rakovina
Nedávne výskumy v Japonsku a Austrálii dokázali, že rakovina kostí,
žalúdka a čriev môže byť s úspechom liečenia. Pacienti trpiaci týmto
druhom rakoviny by mali užívať lyžicu kvalitného medu a lyžičku škorice
aspoň mesiac 3x denne.



Chronická únava
Nedávne štúdia ukazujú, že cukor obsiahnutý v medu najviac pomáha pri
regenerácií telesných síl. Pacienti - seniori užívajúci med a škoricu v
pomere 1:1 sú čulejší a ohybnejší. Dr Milton, ktorý tieto výskumy
uskutočnil hovorí, že 1 lyžica medu a malá lyžička škorice zmiešaná s
vodou a braná niekoľkokrát denne a hlavne okolo 3 hodín odpoludnia, kedy
začína klesať telesná vitalita, obnoví sa do týždňa vitalita tela.



Zápach z úst

Ľudia v Južnej Afrike oddávna v prvom rade čo ráno urobia, kloktajú 1
lyžicu medu a lyžičku škorice zmiešanú s horúcou vodou. Ich dych
tak zostává čerstvý po celý deň.

_________________
EX Suzuky Samuraj1.3
EXJeep Cheroke 2.1TDI
EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter
EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS
EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited
EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60
EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo
EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited


Sob, 04.05.2013, 8:43
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 06.09.2012, 12:18
Príspevky: 2731
Bydlisko: Michalovce
Odpoveď s citáciou
Efendi a mozem med nahradit medovinou?Je rovnako sladka a mozno bude mat tiez tie iste ucinky a este aj desinfikuje a privadza dobru naladu? :-D :-D

_________________
_________________________________________________________
Kto v 20 nebol socialistom, nemá srdce a ten, čo je nim ešte v tridsiatke, nemá rozum. :D

Kto raz zvládol 18 kolies,nemal by mať problém na 4 ,ani keď su x4

Jeep Grand Cherokee '98 V8 5.9l


Sob, 04.05.2013, 9:27
Profil
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 115 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na: