Dnes je piatok 11. júla 2025, meniny má Milota a zajtra Nina
Autor |
Správa |
IvoLUCKY
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 16:02 Príspevky: 968 Bydlisko: Trenčín
|
kamarati kazda minca ma dve strany
Pri rekuperacii je 25% uspora iba teoreticky udaj , ktory aj tak nikto nikdy neustrazi a marketingari to radi pocitaju tak ako je to tu uvedene. Ja len hovorim , ze prestupu tepla vetranim sa aj tak ciastocne nevyhnes ...
A realny je problem s VLHKOSTOU vzduchu , ktora je v zimnom obdobi extremne nizka = cca 35% az 45% a chce to vela kvetov v baraku , mozno akvarko , zvlhcovace a podobne.
Mame aj zemny register na zimny predohrev vzduchu a letne chladenie , ale realny vykon ked je niekde okolo 700W, tak som optimista ...
Nic nie je v reale take UUZASNE ako na letakoch a v teoretickych vypoctoch - ale ked uz som to robil , spravil som to na kompletku...
Ivo
_________________ OFF the ROAD
|
Str, 12.10.2011, 14:12 |
|
 |
Martinoff
OFFROAD Expert
Registrovaný: Uto, 30.09.2008, 18:01 Príspevky: 1932 Bydlisko: TO
|
dado píše: Pri dnesnom zivotnom tempe, rychlosti vyvoja dalsich lepsich technologii , kvalite akehokolvek vyrobku, zariadenia a pod. , je doba navratnosti 10 rokov , neskutocne dlha a nerentabilna.
Áno, je je nerentabilná. Ale to je len jedna strana mince. Druhou je kvalita vzduchu - ja bojujem s vysokou vlhkosťou. Keby som mal VZT s rekuperácoiu mal by som opačný problém, ale zvýšenie vlhkosti je jednoduchšie ako zníženie.
To Traktoristaa: rozpísal si podrobne to, čo som načrtol v predchádzajúcom príspevku.
_________________ Pajero II 3,5l V6 24v - a už v tom zase lietam...
L200 - pracovné, a to doslova!
|
Str, 12.10.2011, 14:51 |
|
 |
Ondrej PO
Ťažký Profík
Registrovaný: Pon, 19.04.2010, 20:33 Príspevky: 274 Bydlisko: Šoma
|

traktoristaa píše: Martinoff píše: Takisto rekuperácia je viac-menej nenávratná investícia, ale v porovnaní s hygienou a komfortom ktorý poskytuje je na nezaplatenie. Rekuperacia je nenavratna? Ušetrí to okolo 15 az 25% energie. Takze priama navratnost je niekde 10 az 15 rokov. Ale plus ktomu treba pocitat aj to ze mury su suchcie (zvysuje sa im tepelny odpor), privod cerstveho vzduchu, odsavanie prachu, neplesniveju mury a okna (dlhsia zivotnost), zlepsi sa cistota vzduchu na dychanie. Takze v konecnom dosledku ty to usetri viacej ako 25% energie. Treba mat dobry rekuperator (aspon 70% a viac) a cistit ho (aj filtre).
ak sa mozem k tomu vyjadrit... nemame sice rekooperator doma, no ani za nic, by som ho nechcel... ani zadarmo. V praci dycham vzduch len z rekooperatora + ten co vnikne pri otvarani dveri. Vsetci kolegovia vratane mna mame respiracne problemy, ktore zacinaju mat chronicky charakter. Filtre nam sice cistia pravidelne, no to vobec nestaci... je v nich tolko sajrajtu, ze by ste sa cudovali. Je pravda, ze sa nam na predajni denne premelie cca 150 ludi, no podla mna je pre cloveka prirodzenejsie klasicke vetranie a "cerstvy vzduch" nez ten z rekooperatora.
tolko moj nazor na zaklade vlastnych poznatkov a skusenosti.
_________________ 1997 Jeep Cherokee XJ, 2,5 TD, 30" AT BF Goodrich, Green filter, trocha pridvihnuty, Rancho suspension GAZ 69 2,3 TD + M5, dvihnuty, 33" Insa Turbo T3, servo, sportove sedacky, pevnostak, spulka CBONE Premium 12000 so syntetikou atd...
|
Str, 12.10.2011, 20:16 |
|
 |
marisko
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pia, 19.12.2008, 21:40 Príspevky: 2030 Bydlisko: Košice
|
to sa nedá porovnávať s vetracou jednotkou pre RD, v práci máte kvôli úsporám tepla nastavený vysoký podiel cirkulačného vzduchu namiesto čerstvého a vo veľkej jednnotke prechádza aj práčkou a sušičkou.
_________________ Ford Bronco 5.8, Mercedes 300GD, EX Jeep WK2 SRT 6.4
|
Str, 12.10.2011, 20:47 |
|
 |
Ondrej PO
Ťažký Profík
Registrovaný: Pon, 19.04.2010, 20:33 Príspevky: 274 Bydlisko: Šoma
|
velmi sa v tom nevyznam, ale ako pisem, je to moja skusenost... pracujem tam uz 5 rokov a cely ten system vzduchotechniky ma cca 8 rokov, urcite sa vela veci medzitym zmenilo a vylepsilo, no aj tak mi to pride umele... mozno keby sa vyjadril niekto, kto to ma uz dlhsie doma, ake ma skusenosti...
_________________ 1997 Jeep Cherokee XJ, 2,5 TD, 30" AT BF Goodrich, Green filter, trocha pridvihnuty, Rancho suspension GAZ 69 2,3 TD + M5, dvihnuty, 33" Insa Turbo T3, servo, sportove sedacky, pevnostak, spulka CBONE Premium 12000 so syntetikou atd...
|
Str, 12.10.2011, 20:58 |
|
 |
traktoristaa
Ťažký Profík
Registrovaný: Štv, 10.06.2010, 20:24 Príspevky: 295 Bydlisko: Piestany
|
Ondrej PO píše: velmi sa v tom nevyznam, ale ako pisem, je to moja skusenost... pracujem tam uz 5 rokov a cely ten system vzduchotechniky ma cca 8 rokov, urcite sa vela veci medzitym zmenilo a vylepsilo, no aj tak mi to pride umele... mozno keby sa vyjadril niekto, kto to ma uz dlhsie doma, ake ma skusenosti...
1-Ako povedal marisko: su rekuperatory co privadzaju novy vzduch 100% (doskove) a su aj take co urcite mnozstvo zmiesavaju (rotacne).
2-Co je umele na tom ked sa privadza novy vzduch a ten zoberie teplo staremu. Ale cele sa to musi diat vo vymenniku (rekuperatore). Princip presne ako chladic na aute - len vacsie plochy. Pri doskovom sa vzduchy nikdy nezmiesaju. No a uz sa vtom vyznas.
V Blave je jedna firma co dokaze spravit rekuperator presne na mieru. Rozne prevedenia a zapojenia. Spravnim sposobom zapojenia vymennikov (krizovy doskovy) sa da dosiahnut ucinnost bezne 75-80%.
|
Str, 12.10.2011, 22:09 |
|
 |
IvoLUCKY
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 16:02 Príspevky: 968 Bydlisko: Trenčín
|
jejejej ... pozor tu sa zamienaju dva pojmy
a) strojove vetranie s upravou vzduchu
pri blbom nastaveni je naozaj mozne mat v budove velky podiel "stareho" recirkulovaneho vzduchu voci tomu prisavanemu = cerstvemu
tak isto pri slabej udrzbe filtrov je mozna znizena ucinnost celeho systemu
b) rekuperacia
je iba krizovy vymennik , ktory odobera teplo vydychanemu staremu zlemu smradlavemu vzduchu , ktory ide von z chalupy/budoy a odovzdava s nejakou ucinnostou (dnes standardne cca 80%) tomu novemu cerstvemu nasavanemu zvonku
cize
ak dobre funguje VZT , toto stale alebo v pravidelnych intervaloch nasava do domu novy cerstvy vzduch ALE! s tym , ze ho v rekuperacnom vymenniku IBA predohreje = nic viac a nic menej (je to stale taky isty cerstvy vzduch ako ked ho do baraku pustis oknom)
casto sa opakuju respiracne problemy v budovach z vysokym podielom zle nastavenych kliamtizacnych jednotiek - ale toto nema s rekuperaciou ako takou nic spolocne = je to ina pesnicka
_________________ OFF the ROAD
|
Str, 12.10.2011, 23:29 |
|
 |
traktoristaa
Ťažký Profík
Registrovaný: Štv, 10.06.2010, 20:24 Príspevky: 295 Bydlisko: Piestany
|
|
Štv, 13.10.2011, 7:24 |
|
 |
biker
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pia, 06.10.2006, 0:00 Príspevky: 1239 Bydlisko: Senica
|
mne nevadi prikladat po polienku do krbu a krbovych kachli... nevim co proti tomu mate. ale inee: tie trubky do podlahy v ktorych bude cirkulovat ta tepla voda mam podla coho vyberat? ake mate? ake su rozdiely? lebo na nete ich je milion druhov a ani nevim podla coho mam vyberat. dal som to nacenit zatial iba dvom ludom a ceny uuplne odlisne a kazdy chvali ze iba to jeho je to spravne kvalitne atd... tak nevim teda...
|
Pia, 14.10.2011, 20:39 |
|
 |
rado nd
OFFROAD Expert
|
Nie som odborník,
ale meďou nič nepokazíš, projektant kúrenia Ti určí priemer, odhadujem 3/4 palca. Dobre zaizolovať, hrúbka steny 25 mm.
Edit: zle som si prečítal, na čo sa biker pýtal. Písal som o odvedení nahriatej vody z výmenníku do AN, nie o podlahovom kúrení.
Naposledy upravil rado nd dňa Sob, 15.10.2011, 21:54, celkovo upravené 1
|
Sob, 15.10.2011, 20:40 |
|
 |
dado
Legenda Offroadu
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 10:45 Príspevky: 3010 Bydlisko: Rimavská Sobota
|
Problem pri pouziti, len kovovych materialov je okolie ohrevu a priameho dotyku. Nastava skoro okamzity prenos tepla. Ak napr. med zalejes betonom, tak v okoli rurky sa zacne beton drobit a rozsypat. Ako je to pri liatej podlahe neviem. Ja by som radsej volil normalnu plast - hlinikovu rurku. Cena ta tiez bude motivovat.
|
Sob, 15.10.2011, 21:23 |
|
 |
roman lh
Ťažký Profík
Registrovaný: Ned, 06.12.2009, 16:26 Príspevky: 316 Bydlisko: Liptovsky Hrádok
|
dado píše: Problem pri pouziti, len kovovych materialov je okolie ohrevu a priameho dotyku. Nastava skoro okamzity prenos tepla. Ak napr. med zalejes betonom, tak v okoli rurky sa zacne beton drobit a rozsypat. Ako je to pri liatej podlahe neviem. Ja by som radsej volil normalnu plast - hlinikovu rurku. Cena ta tiez bude motivovat.
Suhlasim s plast-hlinikom, podstatne ešte aby to malo kyslikovu barieru
_________________ čo neurobím,obkeciam
|
Sob, 15.10.2011, 22:04 |
|
 |
palo-cherokee
koumák
|
dalsia podstatna vec pri podlahovke je tzv "systemova doska"
http://www.systemova-doska.sk/izolacne-dosky-UHP54/
jednak to ulahci pracu a co je hlavne a podstatne, je to izolacia, ktora brani teplu sirit sa smerom dole. A na potery samozrejme flexibilny beton, an dlazbu flexi lepidlo a nezabudnut na dilatacie 
|
Ned, 16.10.2011, 19:47 |
|
 |
dado
Legenda Offroadu
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 10:45 Príspevky: 3010 Bydlisko: Rimavská Sobota
|
Ano, systemovu dosku nevynechat, niektory radi na tom setria, ale je to fajn vec za ten peniaz.
Inak ide ma drbnut, vetko vystierkovane, vymalovane a mne nejde elektrika.
Dali mi tam 2x prudovy chranic a jeden je na 99% zly. Nic nanom nejde.
Bohuzial mam na nom aj svetelne obvodym tie nejdu ani na jednom ani na druhom prudovom chranici, zapojene su O.K. Bez chranica svietia vsetky vetla v dome tak ako maju. Zaujimave ze v pondelok isli aj cez prudovy chranic a v utorok sa to vetko posralo.
Aspon som si precvicil zakladanie vypinacov, uz som ich v celmom dome 6 x zalozil a odpojil. 
|
Ned, 16.10.2011, 20:21 |
|
 |
palo-cherokee
koumák
|
Dado a mas vsetko tahane v 3 vodicovej sustave? Nemas niekde za chranicom spojeny modry so zltozelenym? Kludne aj v nejakom spotrebici.
Lebo napriklad taka stara tatramatka ktora mala ochranu zemnenim spojenu s nulovanim dokaze prudovy chranic spolahlivo vyrazit.
A uz som videl aj lampy z isteho nemenovaneho retazca, ktore sice mali na svorkovnici vyvedeny samostatny ochranny vodic, ale vovnutri bol spojeny s nulakom 
|
Ned, 16.10.2011, 20:28 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|