Nebudu se rozepisovat o zvednutí předku,neboť to je popsaný v tématu "zvednutí XJ" třeba tady:
http://www.4x4nazory.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=3099
Předky mají stejný a jedinej rozdíl je ten,že stejnejma pružinama jako na XJ je ZJ o 1" (2,5cm) niižší.
Lift 3-4"
Běžně se dělá,že se koupí jen přední pružiny a současný přední,pokud je auto V8 se dají do zadu. Podle únavy pružin se zadek zvedne o 3-4".
Je to velice jednoduchý a hlavně laciný.Pružiny u ZJ mají stejný vnější průměry a tak jsou záměný.
Takový ty věci,jako nastavení spojovacích tyček stabíků,úprava panhardky nebo jejího úchytu na nápravě a nebo delší tlumiče/podložky pod ně,je jasný a není třeba to rozepisovat.
Je tu ještě jedna varianta,kterou jsem dneska ráno vyzkoušel. Jedná se o lift pouze 5cm(2"). Kdo nemá možnost výroby podložek a chce vyřešit rychle a velmi lacino zvednutí zadku,který umožní montáž 30"-31" pneu,tak mu můžu doporučit vyměnit zadní ZJ pružiny za origo přední ale s XJ. Takhle se auto zvedne o krásných 5cm ! Nijak nestvrdne zadek,neboť pružiny mají stejný průměr drátu akorát jsou delší-větší počet závitů.
Vím,že XJ může mít několik variant pružin.Já měl k dispozici pružiny,který byly ve volným stavu dlouhý 45 cm,10závitů a 13,2mm průměr drátu.
Další,který mám poznamenaný,mají dýlku 43 cm,taky 10závitů a průměr taky 13,2mm.
Origo zadní ZJ jsou dlouhý 36cm, 9 závitů a 13,2mm průměr drátu.
Jen pro zajímavost. 3,5-4"liftový od Rustys,jsou dlouhý 47cm, 11závitů a 14,4mm průměr.
Myslím,žeje to dobrej tip třeba pro někoho,kdo nechce auto nějak zvedat ale často vozí náklad,tahá vlek a nebo má v kufru nádrž na LPG. Takhle jednoduše může podpořit zadní pérování. XJ pružin je všude mraky a práce je přehodit zabere asi hodinu.Žádná další úprava k tomuhle nadzvednutí není třeba
Já potom co sem nandal zadní nádržovej skid plate a tažný,tak sem neměl auto v rovině,spíš bylo na zadek.Teď je jak mábejt!
_________________Jeep Grand Cherokee ZJ LX 5,9 V8,
Jeep Wrangler Sahara TJ 4,0L automat.
www.properform.cz