Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Štv, 19.06.2025, 21:44
Dnes je štvrtok 19. júna 2025, meniny má Alfréd a zajtra Valéria

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 16 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
 srbsko, čierna hora 
Autor Správa
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
sedím si tu pri mori a tak mi napadlo že sa s vami podelím o pár pekných fotiek z posledných dní.

Keďže sa nám Chrvátsko tak nejak "prejedlo" padla voľba na Čiernu Horu. A pri výbere cesty som tiež nechcel riešiť naháňačky po diaľniciach, takže to vyhrala cesta cez Srbsko a potom cez hory a kaňon rieky Tara v nár. parku Durmitor (hlboký vraj až 1400m) do Podgorice a odtiaľ cez staré kráľovské mesto Cetinje smerom k moru dole do mesta Ulcinj na albánskych hraniciach. Odtiaľ do údajne 3. najkrajšieho zálivu na svete - do Boky Kotorskej.

Tá cesta cez hory naozaj stála za to. Treba mať sakra dobré brzdy a pevné nervy, miestami je na ceste také stúpanie a klesanie, že aj offroadové dráhy by mohli závidieť :-)
Všeobecne cesty tu idú buď hore alebo dole. Rovinky skoro žiadne. Všade sú značky že 50 km/h, ale je to skoro zbytočné, lebo o moc rýchlejšie sa to nedá.

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Naposledy upravil palo-cherokee dňa Str, 24.08.2011, 14:09, celkovo upravené 1

Uto, 16.08.2011, 21:04
Profil WWW
Proviantak
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
paradne.. ;-) , trochu(dost) zavidim...

Uto, 16.08.2011, 23:34
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
super Pali, kolko trvala cesta? nemas to naznacene na mape?

Str, 17.08.2011, 8:42
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
a nehnusí sa ti tam to more, palmy, cikády....? :-D

Str, 17.08.2011, 9:14
Učeň
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Tiež som išiel cez Bosnu do Chorvátska.Cez Sarajevo a Mostar k moru.Nádherná krajina.Cesta mi trvala 22hodín.

Str, 17.08.2011, 11:42
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Spravna volba :D , ja som tam bol par tyždnov dozadu a tiež maximalna spokojnost, cesta tam necelých 1200 km a cca 15 hod,., z Liptova

Str, 17.08.2011, 16:57
Koumák

Odpoveď s citáciou
MOZEM LEN A LEN POTVRDIT.. toto iste som absolvoval uz pred rokom.. bola to jedna z najkrajsich ciest.. tie horske cesty v srbsku cez Valjevo a hranice medzi srbskom a ciernou horou a potom tych vyse 40 tunelikov a nekonecne zakruty a stupania ci klesania v ciernej hore - NO NADHERA.. mozem len odporucat.. kazdopadne s tymi brzdami je to pravda na nasom XJcku kvilili statocne teda.. aj sme co to poprehrievali v stupaniach pri teplote vzduchu tesne pod 40.. ale stalo za to.. ulcinj rozhodne odporucam a najma jeho dlhanske volne pieskove plaze bez lehatok a kopy ludi.. aj deltu rieky ada bojana.. nadhera.. skocit si do sladkej vody rieky a nechat sa uniest do otvoreneho mora.. CHORVATSKO ani zdaleka NECHYTACKA.. vyborne jedlo, hlavne ryby, vyborni ludia.. aj ked velke kontrasty chudoby, silny moslimsky vplyv, vacsinou albansky jazyk.. cestou sa zastavte urcite aj na skadarskom jazere ktore je jednym z najvacsich na svete (WINETOU :)) a urcite chodte cez srbske horske cesty.. je co obdivovat celou cestou..

Štv, 18.08.2011, 20:40
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Dneska som tam poslal kamion z 12 t. sus. mlieka zakyvajmu, je modry a velky. :-D

A ako v pohode ? Sofer (toho kamionu)vravel, ze problemovu krajinu z nich spravili len media.

Štv, 18.08.2011, 21:18
Profil WWW
Koumák

Odpoveď s citáciou
suhlas.. nevidel som ani srbsko ani mne a ko problemovu krajinu.. nikto nikde nerobil problemy s nicim.. vsade boli vludni, colnici neriesili ze mam psa v aute.. ked som im dal psí pas tak mi ho s usmevom vratili bez toho aby do neho nahliadli.. nikde.. ludia boli napomocni vo vsetkom.. raz nam opravili auto za par ecok.. a to o osmej vecer bez reptania.. nikto neobtazoval, nekradol.. neni o com..

Štv, 18.08.2011, 21:35
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Srbsko je úplne v pohode. Bez problémov. A skoro na každej pumpe majú LPG :-) A personál je ovľa ochotnejší ako u nás. Cestu cez Valjevo sme zvolili zámerne, práve kvôli tým horám. Koľko to trvalo neviem, lebo sme stáli kade-tade. Väčšinou dobrovoľne - až na výnimku na srb/cng hraniciach. Ale odhadom to môže trvať tak do 20 hodín. Skadarsko jezero je naozaj krásne.
2Diesel: nie cikády a more mi nevadia. Dá sa to vydržať. Akurát tých 40 v tieni je celkom dosť. Ale na to je zasa dobro jedno veliko točeno nikšičko. :-)
Ale samo hladno. Lebo vieš ako sa hovorí, sama dobrapiča, sama hladnapiča. :-D

Dobili sme pevnosť sv. Ivana v Kotore. Klobúk dole pred jej staviteľmi. Ale druhýkrát ma už nikto nenahovorí v takom teple šlapať ten asi milión schodov. Hore nič nie je. Teda okrem nádherného výhľadu, pár podnikavých predavačov čo kšeftujú pol litra vody za 3 eurá a vlajky. No a ešte bordel. Toto miestni súdruhovia trochu nedomysleli.

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Sob, 20.08.2011, 15:14
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Zdravím ....

Možno kúsok mimo thémy ale mám takúto otázočku praktickú vzhľadom k vyššie preberaným geografickým lokalitám:

Ak nejdem autom písaným na mňa ako má vypadať splnomocnenie :
V akých / koľkých jazykoch ?
Do akej miery overené ?
Prípadne iné zádrhle s tým spojené alebo osobné skúsenosti na hraniciach / pri kontrole opicajtami.

Ex. Lada Niva 1.6

Pon, 22.08.2011, 21:26
Profil ICQ
Koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
ja som toto absolvoval uz dva krat.. auto som sice mal napisane na seba.. ale na trase 1200km tam + 1200km spät + jazdenie kaje taje dalsich 400km ma ani jediny raz nezastavili policajti.. ak ich tam bolo vidno tak len pri organizovani dopravy koli turistom.. a to sme nesli "dialnicami" ale miestnymi cestami alebo jednotkami.. co sa tyka colnikov na hranici tak ti to mali akurat tak dobre v pazi.. jedine co ich trapilo bolo aby sme si obliekli tricka lebo sme koli 40tim stupnom boli len v kratasoch.. ako som spominal nezaujimalo ich to ze mame v aute psa, ani ich nezaujimalo ze som mal obute MTcka s rozmerom ktory som nemal zapisany v technickom preukaze lebo si ten technicky nikto nepytal.. moj otec tam siel druhy krat s nami a isiel na firemnom aute.. splnomocnenie mal napisane vo worde v slovencine a vytlacene s peciatkou a podpisom veduceho.. kludne si nieco take napis ale kludne to pouzi ak ti nahodou dojde toaletny papier.. taketo veci tam neriesia.. uvidis sam ked pojdes.. tam sa jazdi na takych autach v plnej premavke, ktore by u nas ani nepustili do arealu STK a nie to este aby presli STK ;) ..toto im je tam naozaj ukradnute.. hlavne nepredbiehaj kolonu.. ked sa stoji tak sa stoji.. akonahle sa zacnes pretlacat dopredu tak ta motohliadka pekne krasne otoci a zavedie ta na koniec kolony :) - to sa mi na nich velmi pacilo.. no ale spät k veci - keby si chcel take splnomocnenie tak by muselo byt tusim v ich uradnom jazyku a overene notarom ale to ti skor poradi niekto vo veci skuseny.. no ja by som to urcite neriesil..

Pon, 22.08.2011, 21:45
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Práve som sa vrátil z Albánie... celkovo cca 2750km, cesta tam bola cez HU, potom Chorvátsko, Bosnu a Herzegovinu (zážitok, ale šlo to) na hraničný prechod cez rieku Tara do Montenegra (na BiH strane sa s vami stále lúči/víta vás Republika Srpska) a potom kaňonom rieky Piva na Nikšič, Podgoricu a do Albánska cez Hani i Hotit. Všade prejazd bez problémov, len si treba zvyknúť na typ cesty, čo nepustí nad 50, kaňonom Tary, resp. v noci ani nad 30. Zábradlia a zvodidlá tam nie sú.
Nazad som sa vracal z Podgorice cez našich, teda cez Srbsko a potom HU a domov. Pozor na Beograd, je tam výluka dopravy smerom na Novi Sad, ak viete ako a neponáhľate, vyberte si inú trasu, z Užice viac západne.

Na hraniciach MN teraz kontrolujú technický preukaz/doklady od každého auta kvôli kradnutým autám a aj zelenú kartu (15 eur ak nemáš platnú). Gumy a podobné hovadiny ich nezaujímajú.
Bosniaci a MN občas zastavujú aj v noci, ale po zistení, že stopli cudzinca bolo iba "Good bye".

P.S.
Sorry Paľko, že som ti do vlákna vniesol všeličo iné... :D

Patrol GR (Y61) 2,8 TD6 Wagon, Family Off Road Edition
Subaru Outback 3,6 H6, SUV Edition
Pajerko II, 3,5 V6 automat, SWB, Off Road Edition - predané

Naposledy upravil jenki dňa Str, 24.08.2011, 14:50, celkovo upravené 2

Str, 24.08.2011, 10:30
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ja som sa tiež práve vrátil na SK (Jenki keby som bol vedel že sa tam tiež motáš..... :roll: ).
Cestou nazad sme šli cez BiH smerom na Visegrad a potom cez Srbsko cez Šabac a Novi Sad na Suboticu (to preto, lebo moja žena povedala že už má tých horských ciest po krk).
Na kvalitu ciest sa nemôžem sťažovať, videl som už aj horšie. A platí to aj pre horské prechody. Síce si treba zvyknúť na absenciu zvodidiel a niekdy aj značenia, ale inak pohoda.

V Černej hore nekotrolovali nič. Ani len tú "akože "povinnú 10 EUr nálepku - poplatok za využívanie ciest- som nemal. Pretože keď sme prišli na hranice, tak som len z okna vystrčil hrču pasov, a keď colník zbadal decká v aute tak mávol rukou a "hajde". No a nálepka sa dá kúpiť len na hraniciach, alebo v automotoklube. A ten sa mi hľadať nechcelo. Jedine cestou späť BiH colníci pýtali zelenú kartu.

Str, 24.08.2011, 12:49
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Ahojte, nechcem zakladať nové vlákno, keďže toto nadpisom plne vyhovuje:)

po dlhom zvažovaní sme sa nakoniec tento rok rozhodli vyskúšať čiernu horu na taku miernu offroad caravaning expedíciu. Na osobáku sme už prešli celé pobrežie a páčilo sa nám. Stále nás však lákali tie hory a oblasť Tary a oblasť Durmitoru. Viem že je to tm celkom pekne prístupné rôznymi nespevnenými cestami. Práve takéto light offroad trasy by ma zaujímali nakoľko nemám ešte 100% pripravené auto tak nechcem zbytočne riskovať....

Kto to má už odjazdené, pozná to tam a vie odporúčiť nejaké pekné miesta kde sa dá dostať autom a prípadne kempovať a odtiaľ si robiť výlety (pešie alebo bike) tak budeme strašne vďační za tipy.

Náš predbežný hrubý plán je cesta cez Srbsko, potom veľkú časť dovolenky stráviť práve v horách v oblasti Durmitoru a potom preletieť pobrežie a zaspomínať na letoviská ktoré sme už absolvovali.

Potom nakuknúť do chorvátska a back to the reality...

Takže čo by pomohlo:

- pekné mieta na light offroad prejazd
- miesta kde sa dá kempovať a môžte ich odporučiť
- fotky, videá, odkazy
- mapy (pre ozi, locus atd...)

čokolvek čo nám pomôže pri plánovaní trasy

ideme 27.7 na dva týždne + max. par dni

Veľká vďaka

Bronchitida

http://bronconamiestohotela.com/
http://www.fordbronco.eu

Pon, 11.06.2012, 22:45
Profil ICQ WWW
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 16 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný