Dnes je streda 25. júna 2025, meniny má Tadeáš a zajtra Adriána
Autor |
Správa |
bacilpyrin
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 10:33 Príspevky: 747 Bydlisko: Trenčianske Teplice, Košice
|

Strelný prach je najslabšou výbušninou a má veľmi pomalý trhací účinok, rýchlosť šírenia výbušného rozkladu je maximálne 340 m.s-1 (t. j. veľmi blízko rýchlosti zvuku). Nejde teda o skutočnú detonáciu, ale deflagráciu, presnejšie povedané explozívne horenie. Strelný prach sa preto radí medzi streliva.
Voľne zapálený rychle zhorí bez výbuchu. Zapálením v uzavretom priestore prudko vzrastá tlak plynu a pri dobrom utesnení prechádza horenie vo výbuch. Roznetom pomocou rozbušky exploduje aj voľne sypaný.
Čiže dosť závisí na tom, či si ho mal stlačený v nábojnici - výbuch, alebo len nasypaný so vzduchovou medzerou - horenie v kombinácii s výbuchom. Tak isto pri výmete strely má dosť rozhodujúci vplyv vývin horenia prachovej náplne a z toho nárast objemu výmetných plynov v závislosti od času.
Takže, keď chceš relevantné porovnanie jednotlivých rán, musíš náboje urobiť rovnako. Čiže naplniť nábojnicu (najlepšie odváženou) dávkou prachu, doplniť balastom (kukuričná krupica) zatlačiť a nasadiť projektil tak, aby nevznikla vzduchová medzera. A keď strieľaš, nasaď si na pušku remeň, skráť tak, aby ti odstával pri napnutí cca 20 cm od pušky a pri zakladaní do ramena si zaklesni ľavý lakeť pod remeň a napni (pokiaľ si pravák) a pravé rameno drž kolmo k telu.
_________________ Nikdy sa nehádaj s blbcom. Niekdo by si nemusel všimnúť, že je medzi vami rozdiel.
LAND ROVER Discovery II.
|
Štv, 20.06.2013, 13:17 |
|
 |
bahno
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 21.10.2007, 18:48 Príspevky: 2553 Bydlisko: LIPT.MIKULAS
|
Neviem,tych 340m sa mi zda dost malo.Ked stojim pri tercoch a skusame u nas shapku na 1oom,tak vystrel pocut neskorsie ako gulka narazi do terca.Podla mna to musi mat aspon 450-500m/s. prach nevazim,nemam vahu a nabojnica z 8cky gulovnice je akurat.Uz mi k strele vojde len tenky papierovy kotucik,na krupicu nie je plac.Strela sa mi akurat opre o nabehovy kuzel.Remen nemam,hodim na kapotu vrecko s pieskom,to bude stacit Ja vecsinou strielam len takto http://www.youtube.com/watch?v=6_d830BL7SMKua,to video volako nenahralo  ,poviem dcere,nech s tym daco urobi.
|
Štv, 20.06.2013, 15:24 |
|
 |
bacilpyrin
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 10:33 Príspevky: 747 Bydlisko: Trenčianske Teplice, Košice
|
Áno je to postupnosť deflagrácie 340 m.s-1, výmetné plyny môžu projektil vymiesť aj vyššou rýchlosťou. Ale na rýchlosť cca 400 m.s-1 potrebuješ skoro 6 g prachu. Pričom závisí to aj od dĺžky hlavne - preto perkusy mali dlhšie hlavne ako novodobé pušky. Čo sa týka merania množstva prachu podľa váhy, pri objemovom meraní naberáš prach do nábojnice s rozdielnym nakyprením, čiže v konečnom dôsledku ho nemusíš dávať rovnaké množstvo (ale myslím si, že tieto rozdiely by nemali byť nejako markantné).  A čo sa týka štýlu tvojej streľby - je proste svojský.  Skutočne s týmto štýlom nebudeš dosahovať ohromujúce výsledky.
Prílohy:
strelecky postoj.jpg [ 6.95 KiB | Zobrazené 5476 krát ]
_________________ Nikdy sa nehádaj s blbcom. Niekdo by si nemusel všimnúť, že je medzi vami rozdiel.
LAND ROVER Discovery II.
|
Pia, 21.06.2013, 7:37 |
|
 |
bahno
OFFROAD Expert
|
No,nefim,nefim,skusal si takyto postoj zaujat so sharpskou?Asi nie....Na tej fotke je postoj s modernou tercovkou,keby si ho chcel zaujat so sharpskou,musel by si mat lavu dlan pod zaverom.Nic prijemne pre prsty,opalene prefukujicimy plynmi zo zaveru.Dalsia vec,sharpska ma hlaven dlhu 700mm,hrubu 25mm a tak ju treba drzat dalej od zaveru.Vyskusaj ten moj sposob,ono to ma daco do seba.Strielali tak strelci v Cechach uz davno a oni to vraj odkukali z nejakych dobovych kresieb.
|
Pia, 21.06.2013, 8:22 |
|
 |
bacilpyrin
OFFROAD Expert
|

Nazdar. Práveže ja v tomto postoji strieľam so sharpskou - len mám asi dlhšie hnáty a večšie brucho a ľavú ruku mám stabilizovanú remeňom - ako som predtým písal.  Ináč pri streľbe sa na ľavej ruke používa kožená rukavica - a pri šerme na pravej - preto kedysi nosili rukavice dve. A tvoj postoj som nechcel dehonestovať. Je to klasická mierenka s oporou, aj keď by si lepšie výsledky dosiahol, keby si si sadol a pušku oprel na zrolovanú deku. Daj si pozor na strhnutie a zvislosť držania pušky, nakoľko pušku držíš v ruke, s ktorou zároveň ťaháš kohútik a daj pozor, aby si si ju pokladal na to isté miesto na ľavej ruke. Pri mierení zataj dych a keď sa ti nepodarí zacieliť do 6 sekúnd, predýchni a zamier znovu. Samozrejme obrázok, ktorý som priložil je pre špičkovú streľbu, ale treba sa mu čo najviac priblížiť, lebo v polohe, aká je na obrázku máš najvyššiu stabilitu tela. Samozrejme, že pri akčnej streľbe (lov, boj) je to nemožné dodržať, nakoľko ľavá ruka musí byť vysunutá na predpažbie z dôvodu vedenia hlavne pri mierení. A čo sa táka dobových obrázkov - strieľať je možné z každej pozície a polohy - len nakoľko je to účinné...
LAND ROVER Discovery II.
|
Uto, 25.06.2013, 12:05 |
|
 |
bahno
OFFROAD Expert
|
Kua,ved bruchom mam aj ja riadne,zeby mi este patrilo pribrat  ?Na stole som nie zvyknuty,tam som mal ten velky rozptyl.Lenze ten bol zapricineny rozdielnym mnozstvom prachu a mlatenie kladivom tiez stabilite neprospieva.Postojacky som strielal 3 ranyna ten prvy terc a tam je to yslim v pohode.Na zabavu mi to staci,ale skusim podla tvojich rad,ci sa dako zlepsim 
|
Str, 26.06.2013, 13:28 |
|
 |
bacilpyrin
OFFROAD Expert
|
Však to, že strieľame rekreačne a preto nemôžeme očakávať nejaké super výsledky. Mne teraz stačí nastreliť na 50 m do 5 cm priemeru - to je veľkosť srdca na 100 m. Keď som aktívne strieľal, tak som denne trávil 2 hodiny suchým nácvikom a potom som na 50 m do 9 mm 10-tky pri 120 ranách tú desinku pár krát netrafil. A to som patril k tým slabším. Zlaté staré časy - no musím cez víkend vymiesť pavučiny z hlavne.
LAND ROVER Discovery II.
|
Štv, 27.06.2013, 10:36 |
|
 |
bahno
OFFROAD Expert
|
To ja by som tu desinku na 50m ani nevidel  ,nieto este trafit.Ale som pred chvilou naodlieval zopar striel,tiez hadam vybehneme v nedelu na strelnicu.Skusim sa viac sustredit,co to urobi  . Skus natocit dake videjko,ako ti to bucha.
|
Pia, 28.06.2013, 22:48 |
|
 |
tibik
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 15.03.2009, 22:18 Príspevky: 2349 Bydlisko: Banská Štiavnica
|
bacilpirín ten suchý nacvik je myslený ako? bahno na 50m bez cvikra netrafím ani 7 aby si bol kludnejší 
_________________ Ex. XJ. 2,5td 1998. WJ 2,7 crd 2002. zatial leštenka . Grand Vitara 2,0td 2006 3dv. WK/WH 3crd. 2006. Prejdem kade chcem - skoro všade !
|
Pia, 28.06.2013, 23:39 |
|
 |
bahno
OFFROAD Expert
|
Tak,dnes odliate 50 vceliciek,uz sa tesim na zajtra  .Tibik,hned sa mi napravilo,ked vidim,ze nie som sam s bilou holi 
|
Sob, 29.06.2013, 21:34 |
|
 |
bahno
OFFROAD Expert
|
Dnes sme zas boli trocha zabuchat  ,ale ma postihla mensia galiba  Príloha:
Snímka209.jpg [ 178.6 KiB | Zobrazené 5325 krát ]
Príloha:
Snímka213.jpg [ 81.12 KiB | Zobrazené 5325 krát ]
Asi som to prekalil,mal ssom to nechat meksie.Takze sa bude zvarat  .Siel som na strelnicu s tym Nemcom(kua,akoze sa to vola?)  ,tak som si doma zabudol vrecko s pieskom.Tak som zas musel strielat z mojho postoja,takze nic moc.Asi by som v lese zdochol od hladu,alebo by som sa musel naucit prikradat blizsie ku koristi,ako daka levica  . Príloha:
Snímka202.jpg [ 164.56 KiB | Zobrazené 5325 krát ]
|
Ned, 30.06.2013, 21:01 |
|
 |
bacilpyrin
OFFROAD Expert
|
tibik píše: bacilpirín ten suchý nacvik je myslený ako?
Nazdar. Suchý nácvik je to, že si založíš nenabitú pušku do ramena a cez okno namieriš na nejaký predmet v diali a imaginárne vystrelíš. Proste zábava ako hovado. Ale vypracuješ si postoj a zakladanie do ramena. Pri presnej streľbe totižto záleží aj ako silno pritisneš líce na lícnicu. A Bahno - na koľko metrov strieľaš a ten červený kruh má aký priemer?
LAND ROVER Discovery II.
|
Pon, 01.07.2013, 15:02 |
|
 |
bahno
OFFROAD Expert
|
Asi 60m,zhruba 70 krokov,dalej uz bol svah  ,priemer cerveneho kruhu zhruba 10 cm.Nabuduce uz nesmiem zabudnut pdlozku.Takto je problem vystihnut spravnu chvilu na vystrel,ked sa muska kyva ako besna 
|
Pon, 01.07.2013, 15:25 |
|
 |
bacilpyrin
OFFROAD Expert
|
No ona sa nesmie kývať ako besná. 
LAND ROVER Discovery II.
|
Pon, 01.07.2013, 15:43 |
|
 |
tibik
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 15.03.2009, 22:18 Príspevky: 2349 Bydlisko: Banská Štiavnica
|
_________________ Ex. XJ. 2,5td 1998. WJ 2,7 crd 2002. zatial leštenka . Grand Vitara 2,0td 2006 3dv. WK/WH 3crd. 2006. Prejdem kade chcem - skoro všade !
|
Pon, 01.07.2013, 22:04 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|