Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Pon, 16.06.2025, 8:20
Dnes je pondelok 16. júna 2025, meniny má Blanka a zajtra Adolf

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 117 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Ďalší
 R E S C U E ! 
Autor Správa
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Jano JP píše:
---cut---

Mno ...Ak som to dobre pochopil mas na mysli jednak vlastne prachy vlozene do "podniku", t.j. palivo, samotne auto, vybavenie "stale" aj "spotrebne" napr lekarnicka, a jednak svoje schopnosti, t.j. som schopny fungovat systematicky pri buracke (napr). kde strieka krv gejzirom, a ostrych zlomenin je tam viac ako skla ...

Pokial je clovek schopny na obe otazky odpovedat ano, nie je dalej co riesit ...

Hamletovske otazky typu - bol som pri havarii, clovek napriek mojej prvej pomoci zomrel - sa budu riesit neskor. Pokial som urobil co bolo v mojich silach, mam kludne svedomie ...

Uto, 31.10.2006, 23:45
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
finder píše:
Jano JP píše:
---cut---

Mno ...Ak som to dobre pochopil mas na mysli jednak vlastne prachy vlozene do "podniku", t.j. palivo, samotne auto, vybavenie "stale" aj "spotrebne" napr lekarnicka, a jednak svoje schopnosti, t.j. som schopny fungovat systematicky pri buracke (napr). kde strieka krv gejzirom, a ostrych zlomenin je tam viac ako skla ...

Pokial je clovek schopny na obe otazky odpovedat ano, nie je dalej co riesit ...

Hamletovske otazky typu - bol som pri havarii, clovek napriek mojej prvej pomoci zomrel - sa budu riesit neskor. Pokial som urobil co bolo v mojich silach, mam kludne svedomie ...

té pjekný, ale je tam jedno ale, a to je to, že dľa našich vysokokvalitných zákonov je napríklad neposkytnutie prvej pomoci trestné, ale jej neodborné poskytnutie tiež. Teda ty môžeš konať podľa najlepšieho vedomia a svedomia a skúseností a potom sa ešte nájde niekto, kto ťa zažaluje za to, že si ho nenechal skapať :evil: :x
takže by to bolo treba ošetriť aj z právneho hľadiska

ale inak súhlasím proti tomu

Str, 01.11.2006, 0:10
Profil WWW
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
I keď je to určite aj o vložených prachoch, na to som nemyslel; ja som pragmatik, aj keď šmrncnutý idealizmom a preto to beriem tak, že je krásne nejakú činnosť si idealizovať (za príklad si vezmem spomínanú horskú službu)- vieš, aká frajerina je byť pri lyžiarskom vleku v bunde horskej služby? Ale súčasne ju treba vnímať aká je tá služba naozaj - vieš, čo prežívaš, keď v lavíne za krutého počasia a pod trvalou hrozbou padnutia druhej, ktorá môže zobrať aj teba, hľadáš nezvestné telá niekoho, komu už aj tak nie je možné (alebo žeby zázrak?) pomôcť ? -alebo keď pomáhaš zachraňovať ťažko zranené dieťa s otvorenou zlomeninou napríklad?
Je mi jasné, že robiť to - znamená nielen tú frajerinu, ale aj tú drinu, sebazaprenie a všetko, čo to obnáša? Alebo si myslím, že keď sa mi hodí, idem, makám,ale keď sa mi nechce alebo je to nebezpečné, alebo sa na to necítim inak, tak len tak vycúvam?

Str, 01.11.2006, 0:12
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
palo-cherokee píše:

té pjekný, ale je tam jedno ale, a to je to, že dľa našich vysokokvalitných zákonov je napríklad neposkytnutie prvej pomoci trestné, ale jej neodborné poskytnutie tiež. Teda ty môžeš konať podľa najlepšieho vedomia a svedomia a skúseností a potom sa ešte nájde niekto, kto ťa zažaluje za to, že si ho nenechal skapať :evil: :x
takže by to bolo treba ošetriť aj z právneho hľadiska

ale inak súhlasím proti tomu

Uz si bol pri takej situacii ?? Ja hej ... Vtedy nebolo cas to riesit, proste jeden makal a ostany strpli a cumeli ... Ten clovek oslavuje odvtedy uz 2x rocne narodeniny a sice tento rok mal 28 aj 6 :smt041.
Tie kurzy cervenho kriza na zakladke boli asi na nieco dobre ... :-D

Ale inac s Tebou suhlasim ... Ludia su swine, podaj prst, a utrhnu ti ruku ...

Str, 01.11.2006, 0:21
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
finder píše:
Uz si bol pri takej situacii ?? Ja hej ... Vtedy nebolo cas to riesit, proste jeden makal a ostany strpli a cumeli ... Ten clovek oslavuje odvtedy uz 2x rocne narodeniny a sice tento rok mal 28 aj 6 :smt041.
Tie kurzy cervenho kriza na zakladke boli asi na nieco dobre ... :-D

Ale inac s Tebou suhlasim ... Ludia su swine, podaj prst, a utrhnu ti ruku ...

ved prave ze bol :cry:
a mal som z toho dost problemov

Str, 01.11.2006, 0:23
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
palo-cherokee píše:
ved prave ze bol :cry:
a mal som z toho dost problemov

:cry: :cry: :cry:
Takze do buducna, ked zbadas problem, radsej plny plyn ???

Str, 01.11.2006, 0:31
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
ak dovolíte, ešte si zafilozofujem, tiež som už pri pár nepekných veciach bol, na čo človek naozaj má zistí iba v núdzi...
obaja máte pravdu, ale problém začal inak - ako využiť pre verejne prospešnú vec - záchranu niekoho/niečoho naše offroaďácke špeciálne schopnosti...no a ja len že aby si niekto z nás nemyslel, že bude jazdiť na zaujímavé miesta, kde bude so založenými rukami stáť a čakať na prácu iných a zato bude mať preukaz, ktorý mu otvorí dvere tam, kde by inak offom nemohol...a po večeroch bude sedieť v krčme a pred ňou bude mať auto oblepené logami záchranárskych subjektov, zapnuté majáky a každému bude za pivo vysvetlovať svoju dôležitosť...
(ešte ma môžte cítiť, kamaráti? ja som len chcel nastaviť zrkadlo...teda aby si každý sám - sebe nastavil...)

Str, 01.11.2006, 0:36
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
...som zabudol napísať, že to je ten prvý level...ale kto ho zvládne, postupuje ďalej, nie?

- chlapci - život nás niektorých sám od seba postaví pred veci, s ktorými sme nerátali a nepýta sa, či sme pripravení, potom je to na každom, ako to zvládne...ale záchranná služba je vyhľadávanie takých situácií, dobrovoľné, ale v istom okamihu už aj povinné zúčastňovanie sa na extrémnych situáciách...a vtedy treba vedieť do toho ísť a pomôcť a nie nedajbože byť príťažou iným...no tak už reagujte, ďalší level čaká...

-jééé, Martin, sorry, to nie je odpor proti Tvojej skvelej a istým spôsobom vznešenej myšlienke - to len pre zreálnenie, akési vymlátenie pšenice nahrubo... :-D

Str, 01.11.2006, 11:38
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
finder píše:
Takze do buducna, ked zbadas problem, radsej plny plyn ???

To som nepovedal. A asi by som to ani neurobil. Ale už si dávam viac pozor.

To bolo tak: ožratého chlapa zrazila Vé3Es. Výsledok bola rozbitá hlava, bezvedomie, otras mozgu zlomená ruka, noha rebrá...no na to že to bol náklaďák tak dopadol ešte dobre. Ožratí majú šťastie. Ja som zastavil a keďže vodič tej v3s bol z toho guľatý a nemal ani lekárničku, tak klasika 1.pomoc - ešte som to mal pomerne čerstvo v hlave z kurzu a z autoškoly. Mobily vtedy neboli (teda boli - kufríkové :D :-D )
Sanitka prišla za pol hodiny, chlapa zobrali, ja som dostal pochvalu pred nastúpenou jednotkou policajného a zdravotného zboru....
A o 3 mesiace mi prišlo predvolanie za ublíženie na zdraví :o :( , vraj neodborným ošetrením otvorenej zlomeniny predlaktia som spôsobil dotyčnému ujmu s trvalými následkami. :evil:

Ale mám aj pozitívnu skúsenosť - z Francúzska. Mladá mamina s detičkami nezvládla v daždi Clio a skončila v priekope na streche. My sme boli za ňou prvé auto, tak sme vyskákali, vytiahli ich von - naštastie až na pár skrabancov nebolo nikomu nič - a zavolali miestne esenbé. Doteraz si píšeme, stretávame sa...

Takže ako píše JanoJP, má to viac levelov.

Str, 01.11.2006, 20:30
Profil WWW
Koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martim 4 má asi vela práce a tak my dovolte aby som trošku osvetlil jeho snahu. Z myšlienkou nejakej súčinnosti off roadákov a záchrannych zložiek sa pohráva odkedy ho poznám.Tak že dlho. Nejde mu o vytvorenie samostatnej "bunky" ale o informovanosť zainteresovaných o tom že aj my sme im k dispozícii. AK dovolíte trošku to tu rozpiplem. Pri snahe o vznik a fungovanie "záchranárskej off road organizácie" máte do činenia s tromi druhmy "záchranárov" . Prvý su tý ktorý chcú fakt pomôcť a ak treba aj pomôžu. Druhý chcú len zapadnúť medzy ostatných aby boli "in" a keď treba tak nemajú čas / ako písal Jano tý chcú mať preukazy / . A tretí sú vychcancy ktorý si myslia že ak sa stanú členmy záchranárov možu to čo by inak nemohli / off jazdenie kdekoľvek s možnusťou hodiť to na nácvik záchranárskej akcie /. Nápad "handlovčana" a JUDr-a sa my najskôr pozdával ale keď som zistil podmienky už sa my to až tak "kóšer" nezdalo. Tomáš vie o čom hovorím a viem že on je jeden s nekonečných idealistov a hlavna super kamoš. Základ tohto nápadu dal Jirka Chramostil ktorý takúto činnosť rozbehol v čechách a spočiatku mu to celkom išlo . Potom sa komusi zdalo že s toho strašne profituje a tak to nejak zakapalo. V jeho prípade to malo jednu výhodu . Mal čas organizovať tréningové stretnutia. A čo ma odradilo. 1. ak chceš od niekoho dobrovolnú činnosť pri ktorej poskytuje čas, prostriadky a ak pôjdem do hĺbky možno aj svoje zdravie nemôžeš chcieť členský príspevok / v cene boli síce nejaké zvršky ale ak trba pomôžem aj v monterkách / . 2. názor že trénovať sa bude hocikde a nikdo proti tomu nebude protestovať Tj. jazdíme hocikde / tento názor zastávalo len pár jedincov ostatný mali charakter a vôlu pomôcť/. Ak chcem niečo úprimne nemôžem súhlasiť so zneužívaním. Aby to neviznelo zle väčšina z členov bola a je pripravená pomôcť a aj otcovia myšlienky pomáhajú v rámci svojho bydliska ak ich "zložky" kontaktujú .
Ale aby som neriešil vyriešené . Podla mňa nemá zmysel vytvárať združenie alebo čo. Skôr treba spraviť zoznam dobrovolných pomocníkov ako je na českom fóre . Sme s celého slovenska a ak sa niečo velké udeje každý z nás ho bude vedieť nájsť a postúpiť kontakty na nás tým ktorý ich budú potrebovať . Keď tak nad tým premýšlam fórum je funkčný informačný spolok pomocníkov. Len tomu treba dať formu.
Aby som to vysvetlil tu je príklad. V Borinke sa vyleje potok strhne cestu a mosty a chatáry sa nebudú môcť vrátiť domov. Zavolá my kamoš chatár že je prúser . Ja kukňem na net napíšem čísla na pomáhačov z okolia a keď zistím / napr. od starostu alebo zložiek / že na mieste nás využijú tak volám jak ďábel.
To je taký velký plán v menších problémoch ktorých svetkami alebo nebodaj účastníkmi sa staneme budeme riešiť asi každý sám . Možno bude dobrá poslať tento zoznam na rescue.sk a ak budú chcieť a potrebovať nech sa ozvú. Čo vy na to ?

Štv, 02.11.2006, 2:44
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Lubos BA píše:
Čo vy na to ?

finder píše:
Rado (aj ostatny) poprosim, quotujte len to co treba, zbytocne sa predlzuje natahovanie stranok atd. Co netreba, tak proste vymazte. Pozor pri vymaze, blok musi zacinat quote=autor, a koncit /quote, vsetko v hranatych zatvorkach. Dakujem.

Na to, že musíš byť riadne ospalý, to má hlavu aj pätu.

Štv, 02.11.2006, 9:24
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Lubos BA píše:
To je taký velký plán v menších problémoch ktorých svetkami alebo nebodaj účastníkmi sa staneme budeme riešiť asi každý sám . Možno bude dobrá poslať tento zoznam na rescue.sk a ak budú chcieť a potrebovať nech sa ozvú. Čo vy na to ?

Najprv by to chcelo spravit zoznam ako taky, ale aj s moznymi podmienkami vstupu (ci skor ake nevyhody z toho vyplyvaju - nastup neskoro vecer, vlastny benzin, atd) a az keby sa toto utriaslo, moze to ist dalej ...

Este ma napadla taka vec - pokial by uz nieco taketo vzniklo, ale su tu (opravnene) obavy zo zaloby pri poskytnuti pomoci, ci by to nezastresila DAS-ka ...

Ono je to na trochu dlhsie, ale myslim si, ze pokial by vsetci clenovia presli nejakym odbornym kurzom (pripadne mali aj certifikat), tak by sa dalo v pohode striast akejkolvek zaloby podanej v buducnosti pri takejto akcii ...

Dam spicha so zastupcom DAS, nech mi k tomu povie viac ....

Štv, 02.11.2006, 9:50
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
HA... už som tu...

Ale sa to tu rozbehlo :shock: ... som netušil do jakého osieho hniezda pichnem.. :lol:

Táááákže... kedže Luboš písal aj na základe mnohých pokecov so mnou, tak písal asi tak to, čo mám na mysli...

Skúsim troška do histórie...

Kedysi som písal majlík Culkovi do Komplexnej Záchrannej služby v Gabčíkove (to je partia ktorá celkom úspešne funguje, nejakým zázrakom s ňou komunikujú aj štátne organizácie, spponzoruje ich Slovnaft, chodia vyhrabávať zavalených po zemetrasení do turecka aj vytopených po tsunami kamsi na breh Indického oceánu) že či ma nechcú za regionálneho externistu. Asi tak nejak, že ma vezmú na vedomie a trebárs v prípade prúseru môžem tu v okolí obhliadnuť situáciu a keď oni prídu z velkou slávou, už im viem povedať čo, kto, prečo, ako a "odkál-pokál" a následne sa k ním pridať aj trebárs len z miestnymi znalosťami... Lenže panstvo z nižšími formami života nekomunikuje, takže "nyšt" (možno nepochopili že im nechcem konkurovať ani od nich nechcem peniaze)...

Potom som raz ida okolo OU zbehol do kancelárie kde sedia dvaja panáci čo šéfujú IZS, že či nemajú záujem o nejakých záložných dobrovolníkov, alebo tak nejak. Chvilku na mňa pozerali jak na mimozemšťana... a potom že mám založiť občianske združenie a prihlásiť sa do IZS a kdesi čosi... (pre zaujímavosť... prebehol som zákon o IZS a ja osobne ako amatér živiaci sa niečím úplne iným nemám najmenšiu šancu dostáť požiadavkám kladeným na subjekty do IZS prihláseným)
Takže tiež nyšt....

Čo sa týka minulých podobných aktivít, tak sa týmto omlúvam Handlovčanovi, páč som s ním kedysi o tom prehodil pár slov (volalo sa technical support, alebo rescue support... už neviem) a mal som pocit že je to jeho operácia. Vtedy som mal po cca tretej vete pocit, že celý tento spolok je určený pre niekoho iného (najmä pre inú príjmovú kategóriu) ako mňa, takže som celú vec pustil z hlavy.

Troška som sa zaoberal nápadom nejako sa spolčiť s dobrovolnými hasičmi, ale kedže som zatial nenašiel nikoho kto by bol vedel niečo konkrétne za D-HZZ povedať, tak to nejak zatuhlo na mŕtvom bode.

Stránku rescue.sk už nejakú chvílu sledujem.... a aj som s chlapíkom vymenil majlík... ale stále mi je to nejak divné. Furt nechápem, ako sú napojený na zložky IZS. Pretože úplne prvé čo treba, je dostať sa k informácii že ma niekde treba. A nezdá sa mi, že by oficiálne zložky IZS nejako trpeli nutkaním žiadať o pomoc niekoho zvonka. Čím teda zároveň vyslovujem určitú skepsu na celým týmto svojím nápadom.

Ale povedzme že je to nejako ošetrené a funkčné....

Asi úplne prvé by malo byť zostavenie zoznamu členov, ktorý sú schopný a ochotný v prípade potreby pomôcť (taký, ako majú češi). Taký zoznam aj s kontaktmi by bol zaiste nemálo prospešný aj pre nás samotných navzájom. Aj by sa mi hodilo vedieť komu zavolať, ak sa zakopem niekde na druhej strane krajiny, podla možností v mrznúcom daždi o pol tretej v noci... :twisted:

A dále... ak by sa predsa len podarilo vypestovať nejaký zmysluplný kontakt na IZS, tak asi by som očakával, že nás čo to naučia. Počínajúc trebárs aj nejakým tým pokročilejším kurzom prvej pomoci, cez objasnenie komunikačných a velitelských postupov používaných zložkami IZS a prípadného zapojenia sa do akcií a až po napr. inštruktáž o komunikácii so záchranným vrtulníkom v mieste zásahu..... (a mnoho iného)

Čiže asi tak......

Pre zaujímavosť poznámka na okraj... Rádioamatéri majú špeciálnu organizáciu menom ARES (Amateur Radio Emergency System) ktorá je schopná na požiadanie v krátkej chvíli zostaviť rádiokomunikačnú sieť dokonale nezávislú od akejkolvek štátnej infraštruktúry a tým aj nezranitelnú živelnou pohromou. Keď boli v čechách megapovodne, tak verejná telefónna sieť chcípla prvá (hneď po vytopení ústrední), mobilné telefóny spadli po vyčerpaní bateriek v UPS pod BTS (pretože elektrika vypadla po vytopení trafostaníc), trunková rádiosieť IZS sa zrútila presne z toho istého dôvodu, pretože funguje na tom istom princípe a komunikácie armády a CO neskolabovali len preto, že nikdy ani poriadne nefungovali. Posledný kto fungoval a robil spojenie boli rádioamatéri....

Štv, 02.11.2006, 13:31
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Pichol ako pichol ...
Komplexna Záchranna služba - no a co ? Nikde nie je napisane, ze toto je odsudene na zanik ...Aj oni museli nejako zacat ...
Zakon o IZS - napis viac, alebo daj link ...
Dobrovolny hasici - preverim s kamosom, zrovna vcera sme sa bavili o tom, ze ako spolu kooperuju, nez pridu profici na miesto poziaru...
Ten zoznam clenov nie je problem spravit, ja som to u cechov chvilu sledoval, mam taky dojem (ak sa bavime o tom istom), ze to vzniklo ako zoznam - Podme si navzajom pomoct, a pri mojej poslednej navsteve to uz malo nejakych uctihodnych 20 podstranok s kontaktami .. Mozno az neskor niekoho napadlo sa skusit zapojit k profesionalom ...
To s tym kontaktom na IZS by som nechal uplne na koniec, mozno sa vyvrbia nejake informacie aj od hasicov, ktore do toho prinesu viac svetla ...

Štv, 02.11.2006, 13:55
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Chlapci ako to tu tak čítam a mám pocit, že oficiálne to nejde, tak ma napadla taká myšlienka, že tí offroad anjeli, ktorí sú ochotní pomôcť sú perfektná vec. Čo keby sme si zatiaľ pomáhali navzájom. Bola by to "zatiaľ" taká naša "4x4club" záchranná služba. Som kdekoľvek na Slovensku tak viem, že v prípade núdze mi vždy niekto pomôže (nie štátne alebo súkromné organizácie).
Ak to bude fungovať to sa rozchýri samo a potom sa uvidí čo ďalej.
Z histórie poznáme veľa prípadov, keď určitá skupina ľudí si urobila niečo pre seba "templári" a pod....

Štv, 02.11.2006, 21:33
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 117 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný